Dambreuk Brazilië

Vele doden en honderden vermisten na dambreuk in Brazilië, milieuramp dreigt

De Vale SA  mijn en op de achtergrond de modderstroom.  Bron NRC 2019 >>>

In het Zuid Oosten van Brazilië is afgelopen week een dam doorgebroken nabij een IJzererts mijn. De dam, net als de mijn eigendom van Brazilië grootste mijnbedrijf Vale, begaf het vanochtend door onbekende oorzaak.

Oorzaak ramp
Deze dam is niet een gewone stuwdam die gebruikt wordt voor drinkwater, irrigatie of opwekking van elektriciteit. Dit is een zogenaamde Tailingsdam.  Achter de 80 meter hoge dam uit 1979 werden miljoenen liters slib met afval van de Corrego de Feijão mijn vastgehouden. Maar die dam heeft het dus plotseling begeven en is dus een enorme hoeveelheid giftig mijnafval in een modderstroom vrijgekomen

Omvang ramp
In een mum van tijd kwam een enorme stroom modder en mijnafval op gang. Zo’n 20.000 inwoners in de directe omgeving konden worden geëvacueerd. Maar dit kon niet verhoeden dat zowel de mijn-locatie met de kantoren en de bedrijfskantine als bewoond gebied direct werden getroffen. Omdat de modder zich snel verspreid via rivieren raakt nu een steeds groter gebied zwaar vervuild. Ook de drinkwatervoorziening van de stad Belo Horizonte loopt inmiddels gevaar.

Extra bronnen
Het NOS nieuws over de dambreuk >>>
Het NRC over de dambreuk >>>
Meer achtergronden op de website van The Guardian >>
Daily Mail met een filmpje van de damdoorbraak en een slider foto >>
Wat is nou precies een Tailings dam  ? >>


   Werkblad over de Tailingsdam ramp in Brazilië >>


Reacties zijn gesloten.