De Bergheilige van Mt Agung

Het zal u niet verbazen maar niet alleen de Merapi op Java had destijds een priester die optrad als beschermer van de vulkaan  ook Mt Agung op Bali heeft een eigen Poortwachter.

Mangku Mokoh Gunung Agung houd de berg in de gaten, hij waakt over de vulkaan en is afgelopen week de Agung op geweest om een kijkje te nemen aan de kraterrand en heeft een deel van de tocht vastgelegd op video. Officieel is een zone van 10 km rond de vulkaan verboden gebied verklaart door de Geologische dienst van Indonesie maar dat geldt blijkbaar niet voor een Manku. De Mangku legde de tocht af over de met as bedekte hellingen zonder masker en of beschermende kleding . En heeft aan de kraterrand gebeden om een uitbarsting te voorkomen. Deze tocht is niet de eerste sinds het gerommel van de Agung. Hij beschouwd het als een ritueel om te bidden tot de god en hen te beschermen

De Manku is belangrijk voor de Agung als je bedenkt dat Agung het allerheiligste is op dit eiland, dat alle goden in de krater wonen en alle spirits van de voorouders…….ze geloven er heilig in dat je moet bidden en dat je de pilgrimage moet maken om de goden goed te stemmen zodat hij niet gaat uitbarsten.

Met dank aan Ineke Willeboordse >>

Reacties zijn gesloten.