Van de ene op de andere dag ging de grens tussen Oost- en West-Berlijn hermetisch dicht. Dat was op 13 augustus 1961. Families werden gescheiden, een land ging op slot. Vooral om te voorkomen dat er nog meer inwoners van de DDR naar het Westen vluchtte
Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog was Duitsland opgedeeld in zones tussen de Amerikanen, Russen, Fransen en Engelsen. Maar ook Berlijn (gelegen in de Russische zone was opgedeeld in sectoren). In 1952 begon men de Duits-Duitse grens van DDR-zijde af te sluiten met hekken, bewakingsposten en alarminstallaties.
En ook in de enclave Berlijn werd de situatie ingewikkelder. Mensen konden nog wel van de ene sector naar de andere om familie te bezoeken of bijvoorbeeld elders te werken en ’s avonds weer terug te keren maar de westerse sectoren mochten bijvoorbeeld niet meer over land bevoorraad.
Berlijn en dan met name de west sectoren werden steeds meer een eiland. Dat veranderde abrupt in de nacht van 12 op 13 augustus 1962 toen werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur.
Lees verder op de Geobronnen >>>>
Na 13 augustus 1961 werden meer dan 70 tunnels gegraven van oost naar west >>