De Keystone pijpleiding

Met enige regelmaat zijn de twee Keystone oliepijpleidingen in de VS nieuws; er is politiek gesteggel, milieubeweging zijn radicaal tegen en regelmatig zijn er technische problemen zoals lekkage.

2614307

Grootschalige teerzandwinning bij Fort McMurray in Canada. De teerzand zou van hieruit via de omstreden Keystone XL-pijpleiding naar de Amerikaanse Golfkust worden vervoerd. bBron; vox >>> © The Washington Post/Getty Images

Maar wat is dat nou voor pijpleiding ? Waarvoor heeft de VS die nodig ? Waarom zijn er zoveel problemen ? 

Over de twee pijpleidingen
Naast de bestaande Keystone pijpleiding die in 2010 in gebruik is genomen om olie te transporteren uit Canada naar het zuiden van de VS wordt momenteel ook gewerkt aan een nieuwe Oliepijpleiding. De zogenaamde Keystone XL oliepijpleiding. Volgens de plannen zal die lopen van het Canadese Alberta naar de Amerikaanse staat Nebraska. Daar moet keystone_pipelinezij worden aangesloten op de bestaande pijpleidingen naar Texas en de Golf van Mexico.

Problemen met de pijpleidingen
Door allerlei omstandigheden schiet die nieuwe pijpleiding niet op en heeft de al bestaande Keystone ook regelmatig problemen. Zo was er afgelopen jaren grote lekkages, zoals in 2019 een lekkage van ruim een miljoen liter olie [NOS 1 nov 2019 >>].

Opstand tegen de pijpleidingen
De nieuwe pijpleiding staat in slecht daglicht. Mogelijk heeft dit te maken met acties van de milieu beweging. Keystone XL is namelijk bedoeld om teerzand uit Alberta te vervoeren. Nog nauwelijks aangelegd en de pijplijn is al omstreden. De olie die daaruit wordt gewonnen is namelijk vervuilender dan gewone olie. Het zou 17 procent meer koolstofdioxide produceren, een broeikasgas. Dat is een van de redenen dat de milieubeweging tegen de pijpleiding ageert.

Ook loopt een stuk van de nieuwe pijpleiding door het gebied van oorspronkelijke Indianen reservaat van de Standing Rock Sioux. Die hebben fel gedemonstreerd om de pijplijn uit hun gebied te houden. (Geobronnen 2016 >>)

De Presidenten
In 2015 zette president Obama (Geobronnen 2015>>>)  een streep door deze pijpleiding maar in 2017 keurde president Trump de Keystone XL alsnog goed (Geobronnen 2017 >>) En de nieuwe president Joe Biden heeft op de dag van zijn inauguratie in januari 2021 een streep getrokken door de plannen en de bouw is per direct stilgelegd ( NRC feb 2021 >>> )

Eerste artikel dat ik hier over las was in The Washington Post [2011] >>>>>

Reacties zijn gesloten.