De Moesson van 2024

De Moesson in India heeft afgelopen week zijn hoogtepunt bereikt waarmee eigenlijk wordt bedoeld dat de Moesson doorgedrongen is tot noord India. Hoe zit dat met die Moesson ?

India kent geen zomer en winter , wel is er verschil tussen natte en droge periodes. De natte periodes worden de moesson genoemd.

De zon komt in wat wij de zomer maanden noemen steeds meer op het Noordelijk halfrond te staan, en de lage druk gebieden met veel neerslag , de ITCZ  genoemd schuift daarmee vanaf de evenaar naar het noorden. Droge winden uit het noordoosten die in het voorjaar hitte brengen worden door die opschuivende ITCZ verdreven en maken plaats voor een zuidwesten wind vanaf de Indische Oceaan en brengt enorm vochtige lucht richting India. regen dus.

Op de kaart hieronder zie je hoe de Moesson vanaf mei vanuit het zuiden (Sri Lanka) steeds verder noordwaarts schuift . Dat komt door de opschuivende ITCZ

 

 


Meer bronnen
[] Het proces van de Moesson hiervan wordt op deze pagina van de Geobronnen verder uitgelegd >>>
[] Een geoanimatie over de ITCZ en hoe die verschuift >>>


En hier rechts op het kaartjes zie hoe de ITCZ boven noord India ligt . De droge noordoost wind (groene pijlen) uit China wordt geblokkeerd en maakt plaats voor de natte moesson (rode pijlen) vanaf de oceaan.

Reacties zijn gesloten.