De Chicxulub meteoriet had een broertje

De meteoriet die 66 miljoen jaar geleden een eind maakte aan het tijdperk van de dinosaurussen, was mogelijk niet alleen. Vrijwel tegelijkertijd sloeg er voor de kust van Afrika een kleinere meteoriet in, die een krater achterliet op de oceaanbodem.

De Krijt meteoriet inslagen : Bron kaartje Volkskrant >>

Chicxulub
De meteoriet inslag in de Chicxulub krater voor de kust Mexico is jarenlang nauwkeurig onderzocht met boringen in de krater zelf en boringen op allerlei plekken op de wereld om o.a. het bewijs van  kosmisch iridium te vinden. Die krater is 180 kilometer in doorsnede en een inslag van die omvang kan moet enorm geweest zijn. Al deze bewijzen opgestapeld waren doorslaggevend voor de theorie dat dinosaurussen aan hun einde zijn gekomen door deze meteoriet inslag.

Op de Geobronnen >>>

Nadir
Recent onderzoek naar meteorieten doen vermoeden dat de meteoriet van Chicxulub mogelijk gezelschap had van een sidekick met een diameter van ongeveer 400 meter. Altijd nog groot genoeg om een krater van bijna 9 kilometer groot te slaan, en om een geweldige regionale verwoesting te creëren.

Dat er voor de kust van West Afrika een inslagkrater gevonden is van 9 kilometer is wel duidelijk. Maar wat nog niet duidelijk is , is het tijdstip van inslag. Een miljoen jaar eerder of later kan veel uitmaken. En het is ook niet duidelijk of deze inslag een rol heeft gespeeld bij het uitsterven van Dino’s.

Lees verder op de Volkskrant website >>>

Reacties zijn gesloten.