De San Andreasbreuk

Tektonische platen over de hele wereld bewegen op verschillende manier ten op zichten van elkaar.

Ze botsen (India), schuiven uit elkaar (IJsland) of duiken onder elkaar (Zuid Amerika) maar er zijn ook plekken waar de platen langs elkaar schuiven.

Interactieve wereld platentektoniek kaart >>>

Eén van de bekendste plekken waar deze “Divergente beweging” plaats vind is de San Andreasbreuk. Die loopt van noord naar zuid , dwars door één van de meest dichtbevolkte staten van de VS: Californië.

Door Californië loopt van zuid naar noord de San Andreasbreuk. Dat is een breuklijn waar twee aardplaten langs elkaar schuiven. Miljoenensteden zoals Los Angeles en San Francisco liggen tegen / op de breuk.

Je vindt er eigenlijk geen vulkanisme maar regelmatig vinden er op of langs de San Andreasbreuk wel aardbevingen plaats. Vaak zijn het lichte bevingen. Eén van de meest recente bevingen die wat zwaarder was vond plaats in Tonopah, een paar honderd kilomater oostwaarts van San Fransisco (Geobronnen 2020 >>>) . En dat gebeurt wel vaker (Geobronnen >>>)

De zwaarste aardbeving was in 1906 (KNMI >>> ) maar ook de aardbeving uit 1989 was vrij stevig en zorgde voor veel schade.

Kortom de San Andreasbreuk is nog actief  en schuift 5 cm per jaar……….

 

Reacties zijn gesloten.