Amsterdam en de snelweg A3

Vanuit Amsterdam lopen verschillende snelwegen het land in . De A1 naar het oosten, de A2 naar het zuiden (Utrecht) , de A4 naar het zuid-westen (Den Haag) . De A7 loopt naar het noorden en een aantal jaren geleden is zelfs de A5 aangelegd . Maar waar is dan de A3 ? 

Op geen enkele kaart van nu is de A3 terug te vinden , want die bestaat ook niet.  Maar deze snelweg zat wel ooit in de planning.

De A3 is dus een nooit aangelegde autosnelweg in Nederland in de provincies Noord- en Zuid-Holland, tussen de Ring A10 bij Amsterdam en de A16 ten zuiden van Dordrecht. Deze snelweg zat al in de eerste planning van de Rijkswegen die dateert uit de jaren 30.

Vanaf Amsterdam Zuid zou de weg Amstelveen doorkruisen en dan via Uithoorn dwars door het Groene Hart richting Rotterdam / Dordrecht. De snelweg werd echter in de jaren 70 definitief geschrapt uit het Rijkswegen programma

Op de detailuitsnede hieronder van een oude schoolkaart die in het Aardrijkskunde lokaal op het Cygnus Gymnasium in Amsterdam hangt zie je dat de op en afritten van het begin van de A3 in Buitenveldert al waren ingetekend.

En op grotere uitsnede van de kaart zie je goed hoe de A3 vanaf de A10 dwars door Amstelveen gaat , de A9 kruist en verder zuidwaarts gaat. Maar goed dat de snelweg nooit is aangelegd anders hadden we geen Groene Hart gehad.

De oude wandkaart achterin het Aardrijkskundelokaal op het Cygnus in Amsterdam

Overigens zie je op deze kaart ook in aanleg de Europa Boulevard. Die nu ook groots als een soort 4 baans weg begint bij station Rai (A10) en dan na amper een kilometer doodloopt op een paar jaren 70 bungalows en je eigenlijk alleen rechtsaf de van Boschhuizenstraat op kunt. Dit is ook een merkwaardig planologisch ding. En heb eigenlijk altijd gedacht dat dit een soort verbindings as had moeten worden met de A9. Maar direct achter de van Boshuizenstraat ligt de Kalfjeslaan en dat is gemeente Amstelveen, die zullen dus wel dwarsgelegen hebben.

Reacties zijn gesloten.