De storm van 1916

Een eeuw geleden werden grote delen van ons land getroffen door een watersnoodramp, vooral de gebieden langs de kusten van de toenmalige Zuiderzee.

 

1916-watersnood-noordholland 2

 

oude-zuiderzee

Deze storm vond plaats in de tijd dat het IJsselmeer nog de Zuiderzee was met bovendien een open verbinding naar de Noordzee.

Plaatsen als Enkhuizen, Hoorn, Volendam en Harderwijk lagen dus direct aan zee en leefden van de Zeevisserij. Maar bij stormen ook wel risicovolle locaties.

Tijdens de storm van 1916 stonden de polders In het gebied ten noorden van Amsterdam rond Edam, Purmerend, Broek in Waterland en Durgerdam volledig blank.

Niet alleen daar, maar ook benedengedeelte van de Gelderse Vallei werden getroffen. Men name in de streek tussen Eemnes, Spakenburg en Bunschoten. Ook in Amersfoort stond het blank.

 

 

1916 Watersnood Overstromingsgebieden

1916 Watersnood Overstromingsgebieden

 

Na een paar weken stevige neerslag en krachtige tot stormachtige (zuid)westen winden was de waterstand in de Noord- en Zuiderzee al 30-70 cm hoger dan gewoonlijk. Daaroverheen stak Op 13 en 14 januari 1916 een grote storm op in Nederland waarna vrij gemakkelijk dijken van de Zuiderzee op verschillende plekken doorbraken en het achterland onder water zetten.

plan-van-diggelen_copy-kleinAl tientallen jaren hiervoor was er discussie over de beveiliging van ons land tegen het water en waren er verschillende plannen geweest… die nooit verder kwamen dan de tekentafel. Zoals het plan van Diggelen.

In het plan van Van Diggelen uit 1849 (hier rechts afgebeeld) stond bijvoorbeeld de vrijwel volledige inpoldering van de Zuiderzee gepland, met onder meer een Afsluitdijk tussen Den Helder en Terschelling.

Omdat er tussen 1850 en 1915 relatief weinig erstige overstromingen waren geweest werd de noodzaak voor dit soort rigoureuze plannen wat minder

De watersnoodramp uit 1916 echter bracht die noodzaak weer terug en leidde tot de totstandkoming van een plan (Het plan Lely) dat werd vastgelegd in de Zuiderzee wet. Er werd direct gestart met aanpassing van nogal wat zeedijken en In 1932 werd de Zuiderzee definitief ‘getemd’ met de aanleg van de Afsluitdijk.

Reacties zijn gesloten.