De strijd om de Noordpool

De ijskap op de Noordpool lijkt verder af te nemen en de aangrenzende landen staan in de rij om hun deel van het gebied op te eisen.

Foto bron : NASA >>>

Nu het ijs op de Noordpool smelt door klimaatverandering, komen er in de zomer waterwegen vrij die schepen leiden naar grondstoffen die eerder niet te winnen waren. Het gaat hard: vooral het Russische deel van het Noordpoolgebied verandert razendsnel. Havens worden in rap tempo aangelegd en de Russen bouwen ijsbrekers in grote getale, waarmee een containerschip in amper drie weken van China naar Noorwegen vaart.

Een run van grootmachten op nikkel- en goudmijnen zet de geopolitieke verhoudingen op scherp en heeft grote gevolgen voor het leven van de Noordpoolbewoners.

Nieuwsuur [april 2019] heeft het Noordpool “conflict” in een beeldverhaal gevat >>>

NOS op 3 [feb 2021 ] over de strijd om de Noordpool >>>

Op de kaart /infographic hieronder van de Ohio State University,   zie je de afname van het ijs, de claims van de verschillende landen en mogelijke nieuwe vaarroutes als het smelten verder doorzet.

arctic2015


Niet in deze kaart opgenomen, maar niet onbelangrijk in de “strijd” om de Noordpool zijn de olievoorraden . Meer daarover >>>

Reacties

De strijd om de Noordpool — 1 reactie

  1. Pingback: China en het Noordpoolgebied | De Geobronnen