De Supervulkaan bij Napels

Eens in de paar jaar verschijnen er onderzoeken [nu ook weer>>>] waarin aangetoond wordt dat het Monster van Napels gaat uitbarsten. Ook afgelopen weken kwamen onderzoekers van een Engelse Universiteit met gegevens waaruit blijkt dat de Campi Flegrei bij Napels zijn kookpunt bereiken en tot uitbarsting kunnen komen. 

Op amper 15 kilometer ten Noorden van Napels ligt het plaatsje Pozzuoli. Een aardig plaatsje met onder andere een lokale camping waar je in alle rust tussen de pijnbomen je tent op kan zetten. Wel af en toe hoor je op de achtergrond van gesis of gesuis en komt je een zwaveldamp tegemoet. Je zit namelijk op een heel licht actieve vulkaan; Volcano Solfatara. Vanaf de camping kun je zo even een kijkje nemen ;-) Maar wat de meeste bezoekers niet weten is dat Solfatara  deel uit maakt van een enorm vulkanisch complex die  Campi Flegrei wordt genoemd. Het is niet één vulkaan zoals de Vesuvius ten zuiden van Napels maar het is een enorme Caldera met verschillende licht actieve kleinere “hotspots” zoals de Solfatara bij Pozzuoli en een deel ligt in zee (baai van Pozzuoli) . Zo’n 30.000 tot 50.000 jaar geleden moet de originele vulkaan uitgebarsten zijn waarna de Caldera ontstond.

Dit enorme vulkanische complex waartegen de miljoenenstad Napels leunt, lijkt sinds 2005 van binnenuit te worden opgepompt met waterdamp en CO2, afkomstig uit het langzaam van kilometers diep omhoog wellende magma. Als die trend doorzet, kan het systeem ergens tussen nu en 2025 een kritiek punt passeren, waarna het magma steeds sneller ontgast, tot de vulkaan het niet meer houdt en uitbarst.

In het vulkanisch complex Campi Flegrei bij Napels zijn er sinds 1950 periodes met aardbevingen. De kans op een uitbarsting neemt toe. De kans dat de Italiaanse vulkaan Campi Flegrei uitbarst neemt met elke aardbeving verder toe. Het is de afgelopen eeuw drie keer onrustig geweest rond de Campi Flegrei. Van 1950 tot 1952, van 1969 tot 1972 en van 1982 tot 1984 werd het gebied getroffen door aardbevingen. De grond kwam meters omhoog. Het havenstadje Pozzuoli ligt vergeleken met 1950 vier meter hoger.

De kaart van Campi Flegrei. De rode lijn toont de omvang van de originele vulkaan en je ziet duidelijk dat een deel van het complex onder water staat . Aangeduid als de Baia di Pozzuoli.


De supervulkaan bij Napels komt zo af en toe in het nieuws omdat er dan bijvoorbeeld nieuwe onderzoeken aangeven dat er iets is veranderd of dat er extra druk wordt opgebouwd. Maar er zijn dan ook vaak direct Geologen die het verhaal wat proberen af te zwakken. Zoals onlangs Erik Klemetti in Discover Magazine. Hij legt uit dat Flegrei net als de Vesuvius, de Etna en de Stromboli gekoppeld zijn aan een ingewikkelde Tektonische breuk die door Italië loopt en hij geeft aan dat er wel degelijk tekenen van vulkanisme zijn en dat dit ook wel degelijk gevaarlijk is , al was het omdat er in de nabijheid 3 miljoen mensen wonen maar dat er niet een acute situatie is

Over de Supervulkaan bij Napels  NRC >>>>>

De Volkskrant in 2018 over het vulkaancomplex >>>

NRC over de gevaren van dit vulkanengebied (mei 2017) >>>>

Vulkanoloog Erik Klemetti (USA) over Campi Flegrei >>>>>


 

Reacties

De Supervulkaan bij Napels — 1 reactie

  1. Pingback: Aardbeving voor de kust van Napels – De Geobronnen