De Villes Nouvelles van Parijs

Parijs heeft momenteel zo’n 12 miljoen inwoners. Maar tot aan de 20ste eeuw was Parijs niet groter dan het gebied binnen de ring (Peripherique) met de 20 arrondissementen. Het kaartbeeld wat wij (vooral als toeristen zo goed kennen ;-) met (nu) zo’n 3 miljoen inwoners.

Na 1945 begon de bevolking explosief te groeien echter die uitbreiding van Parijs direct na de Tweede wereld oorlog was weinig gestructureerd. De rommelig ogende Banlieue is daarvan het zichtbare resultaat.

Vanaf de jaren 70 is men begonnen met een meer gestructureerde aanpak van de groei van de stedelijke regio. Zo werden op zo’n 25 km van Parijs nieuwe satelliet steden gepland met de naam Villes Nouvelles.

Deze nieuwe steden zouden het voorbeeld worden van modern comfortabel wonen  voor mensen die meestal werken in Parijs. Dus in deze steden werd geëxperimenteerd met  nieuwe architectuur en ze kregen allemaal een gloednieuwe metro-trein (RER) verbinding naar de Parijse binnenstad. De RER lijnen lopen buiten de stad bovengronds en duiken ondergronds waar ze de stad binnenkomen en maken dan op verschillende stations de aansluiting op het metronetwerk van Parijs.

Appartementen complex met romeinse elementen in Cergy St Christophe ontworpen door de spaanse architect Ricardo Bofill

Eén van de RER lijnen die verschillende Villes Nouvelles met Parijs verbindt Parijs. Onder andere Cergy en Marne la Vallee (o.a Disney). Ook deze lijn heeft in Parijs zelf maar een paar stations



Een wat uitgebreider overzicht van deze stedelijke ontwikkeling >>>


In 1990 is er een mooi overzichtelijk boekje in het Nederlands verschenen over de Villes Nouvelles . Met ook aandacht voor de Groot Stedelijke Planning van Parijs en uitgebreide beschrijving van de vijf Villes Nouvelles en de bijzondere architectuur + een aantal eenvoudige maar wel handzame kaartjes.

Villes Nouvelles,  De vijf nieuwe steden rond Parijs door Lennie Molen en Margo Buurman.

 

Het boek is overigens nog (tweede hands) bij BOL te verkrijgen >>>


Meer over Parijs op de Geobronnen >>>


 

Reacties

De Villes Nouvelles van Parijs — 2 reacties

  1. Pingback: Duckstad bij Parijs | De Geobronnen

  2. Pingback: Parijs in Geografisch perspectief | De Geobronnen