Detroit nu echt failliet

De Geobronnen berichtte in November al over de Amerikaanse stad Detroit (het artikel >>) omdat in het blad Geografie een overzicht van deze stad in verval had gestaan aan de hand van 10 gebouwen.

Detroit was ooit het economisch epicentrum van de Amerikaanse auto industrie en de Motown soul muziek. Detroit was met 1,7 miljoen inwoners na de Tweede Wereldoorlog de vierde grootste stad van de VS.

Nu zijn er nog maar 700.000 inwoners over. En de meeste autofabrieken zijn gesloten of verhuisd naar de zuidelijke staten van de VS. Door het vertrek van al die mensen en bedrijven heeft Detroit onvoldoende belastinginkomsten om zijn schulden af te betalen.

Detroit-verval

En nu is het zover dat een federale rechter de faillissementsaanvraag van de Amerikaanse stad Detroit heeft goedgekeurd. De stad vroeg het faillissement afgelopen zomer aan om een schuld van meer dan achttien miljard dollar te kunnen saneren. De stad kan die enorme schuld niet meer terugbetalen. Het is het grootste gemeentelijke faillissement in de Amerikaanse geschiedenis.

Het NOS Journaal over het zo goed als failliette Detroit deze zomer

Achtergronden in het NRC >>>>

Reacties zijn gesloten.