Droogte zomer 2022

Het is in Nederland al enige tijd droog …. veel te droog. We zien laag water in de rivieren. In Oost Nederland verdwijnt het water weer uit beekjes en sprengen en in West Nederland neemt zoute kwel toe en de dijken rondom polders raken instabiel. In juni werd het waterpeil van het IJsselmeer al 4 cm verhoogt om watertekort op te vangen en inmiddels is de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling verantwoordelijk voor de waterverdeling in Nederland.   Wat is de stand van zaken , wat is er aan de hand? 

Neerslagtekort bron NRC

Neerslag
Om te beginnen is er in Nederland afgelopen maanden weinig regen gevallen, bovendien was het warm [water verdampt] en dus hebben grote delen van Nederland een neerslag tekort. Al begin mei gaf dat enige zorgen [ zie het bericht op de Geobronnen >>>] En de situatie is sindsdien alleen maar verergerd.

We zien op het kaartje dat vooral hoge delen zoals Gelderland en Limburg het neerslag tekort ernstig is. Maar ook Zeeland is verontrustend. Friesland , Groningen en Drenthe vallen mee omdat daar in juni nog enige regen verkoeling bracht. Gevaar van het neerslag tekort is dat in Hoog Nederland beekjes en riviertjes droogvallen, bossen uitdrogen maar ook dat het drinkwater in gevaar komt en dat er [in Laag Nederland] meer zout water uit de diepe ondergrond naar boven komt en dat kan schade aan bomen, planten en gewassen geven.

NRC over neerslagtekort NL >>>

De Droogte monitor van Rijkswaterstaat >>>

 

Rivieren
Maar ook in de rest van Europa is afgelopen maanden relatief weinig neerslag gevallen. En als het amper regent in dat enorme stroomgebied van die twee rivieren [ België, Duitsland,  Frankijk en Zwitserland ] dan hebben wij daar ook last van omdat er dan amper water wordt meegevoerd door Rijn en Maas. Dat betekent dus ook te weinig vers wateraanvoer vanuit de rivieren, Dus drinkwaterbekkens zoals de Waterleiding duinen bij Zandvoort krijgen dus minder water aangevoerd. Ook een groot probleem dreigt te worden is dat de waterstanden in de grote rivieren  zo laag zijn dat ze onbevaarbaar dreigen te worden voor grote transportschepen die dagelijks tussen de Nederlandse havens en het achterland varen. Zeer grote schepen kunnen dus niet varen of moeten hun lading halveren en dat betekent niet één keer naar Duitsland op en neer maar twee keer of vaker voor dezelfde lading [NOS>>>] .

NOS laag water in de Nederlandse rivieren en de gevolgen >>>

18 aug: Rijn bereikt record laagste waterstand. RTL  >>

Reacties

Droogte zomer 2022 — 1 reactie

  1. Pingback: Droogte zomer 2023 | De Geobronnen