Een nieuwe zijderoute

Premier Rutte is met een stevige handelsdelgatie momenteel in China en heeft tijdens zijn bezoek een pleidooi gehouden vor nieuwe handelsmogelijkheden tussen Nederland en China. Daarbij kwamen ook de mogelijkheden van de Zijderoute ter sprake. De nieuwe zijderoute is sinds 2017 een spoorweg verbinding tussen Europa en China.

Wat is dat nou die nieuwe Zijderoute? Deze verbinding veranderd mogelijk in één klap de mogelijkheden om goederen in veel kortere tijd vanuit Europa naar China (en weer terug natuurlijk) te transporteren. Dit zou nog wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de scheepvaart en dan met name voor Rotterdam als Mainport. De eerste treinen vanuit China gingen naar Duitsland, maar inmiddels zijn ook Nederland en Groot Brittannië aangesloten op het netwerk

port_of_rotterdam_and_tesla

Reistijd
Een voorbeeld: BMW is zeer geliefd in China. De Duitse fabrieken exporteerden nog geen 10 jaar geleden vrijwel alle onderdelen over zee naar China. Dat duurt zo’n 34 dagen. Nu hebben ze ze een contract met een groot Duits Transport bedrijf DB Schencker dat die onderdelen niet meer op Containerschepen maar in plaats daarvan met de trein gaan. Die reis duurt zo’n 16 dagen. Dat betekent een halvering van de reistijd ! Ook computerfabrikant Hewlet Packard wil de treinverbinding gaan gebruiken om computers vanuit China naar Europa te transporteren.

Containeroverslag Kazachstan
Om de transportverbinding nog sneller en efficienter te maken wordt momenteel op de grens tussen China en Kazachstan een enorme containeroverslag gebouwd. De werknemers zijn lokale mensen, die tot voor kort nog afhankelijk waren van de landbouw. Nu wordt er een stad voor 110.000 inwoners gebouwd, waar de toekomstige werknemers van Gateway Khorgos zullen wonen.

Zijderoute
In de pers wordt de vergelijking gemaakt met de zijderoute omdat deze nieuwe spoorverbinding van ruim 11.000 km vanuit Europa via Kazachstan naar China de route heeft van de oude zijderoute. Bovendien heeft China het voortouw genomen om de spoorlijn te versterken met pijpleidingen en waterverbindingen.. Begin mei 2017 ging China met ruim 100 landen rond de tafel om de verdere mogelijkheden van het project “Een gordel… een weg ”

 

1383092853054_246


Extra bronnen:
NOS over de containeroverslag in Kazachstan >>>

RTv Rijmond in september 2016 over de Chengdu Rotterdam Express >>>

NRC over de zijderoute van staal    >>>>

NOS op 3 over de nieuwe zijderoute 2.0 >>>>>

Reacties zijn gesloten.