Eerste milieu vluchtelingen van de VS

Newtok-Logo-SeaSansHet plaatsje Newtok in Alaska (VS) heeft een paar honderd inwoners, een schooltje, een airstrip en wat kleine bedrijfjes. De inwoners van Newtok (Niugtaq) zijn Yup’ik eskimos die al eeuwen lang in de Yukon baai leven.

Echter sinds de 70er jaren  van de vorige eeuw wordt hun leefomgeving bedreigd. Van alle kanten . De permafrost is aan het smelten waardoor de bodem daalt. Het water in de omgeving komt steeds hoger te staan als gevolge van zeespiegelstijging en de rivier waar het dorp aan ligt erodeert steeds meer grond.

Er verdwijnt zo’n 20 meter grond per jaar en de verwachting is dat in 2017 de rivier het dorp volledig onderwater heeft gezet.

Een actiegroep uit het dorp maakt zich al jaren sterk voor het redden van het dorp. In 2010 is men  begonnen met het verplaatsen van een aantal huizen naar een veiligere lokatie. Dat is allemaal erg lastig. Ingewikkelde regelgeving in de VS en nog veel ingewikkeldere financiële toestanden hebben er toe geleid dat de “redding” van het dorp gestagneerd is.

Een artikel in The guardian >>>

De website Newtok moves >>>

Newtok-Alaska

Reacties zijn gesloten.