Eifel vulkanen nog steeds actief?

Vlak over de grens in Duitsland ligt een enorm vulkanische gebied, de Eifel. Miljoenen jaren geleden een actief vulkanisch gebied. Hoe gevaarlijk is het nu ?

Weibern Sandkaul [bron : Georeizen >>>]

Op zo’n 50 kilometer ten zuiden van Keulen, dus midden in het dichtbevolkte Ruhrgebied, liggen als overblijfselen van vulkanisme in een ver geologisch verleden een aantal meren. De Laachersee, en de Maar van Daun . Die zijn ontstaan door Phreatomagmatische uitbarstingen, dus uitbarstingen waarbij water van het aardoppervlak met onderliggend magma in aanraking is gekomen met uitbarstingen als gevolg.

De talloze Caldera meertjes in deze omgeving spreken tot de verbeelding door hun omvang en aantal maar ze zijn allang niet meer vulkanisch actief. Door de ligging en het landschap is het gebied nu vooral aantrekkelijk voor kampeerders, wandelaars en fietsers . Maar is er vulkanische activiteit opnieuw mogelijk ?

Geologen hebben dit de afgelopen 20 jaar onderzocht en komen tot de conclusie dat de grond iets meer omhoog komt dan in omliggende gebieden het geval is en dat zou duiden op actief magma in de diepe ondergrond. Lang niet de activiteit van de Sinabung of de stromboli …. ; )

Eifelinfo over het gebied >>>

Hans de Jong in Geografie over de vulkanen van de Eifel . Geografie >>

Lees verder in de Volkskrant >>>

 

Reacties zijn gesloten.