Fort Europa via de Canarische eilanden

In het NRC eind augustus: Migranten uit Afrika hebben een gevaarlijke route herontdekt via de Canarische Eilanden. Alleen augustus telt al 60 doden en 63 vermisten op de route.

Al ruim 20 jaar proberen migranten dus uit landen zoals Mali, Burkina Faso, Senegal, Guinee-Bissau en de Democratische Republiek Congo op allerlei manieren Europa binnen te komen. De Sahara en de Middellandse zee zitten ertussen en dat maakt de tocht naar Fort Europa lastig.

In het hele Middellandse zee migratie verhaal benutten deze vluchtelingen (uit West en midden Afrika) vooral de westelijke routes. De Oostelijke routes via Turkije en Griekenland worden vooral gebruikt door vluchtelingen uit Syrië en landen verder weg gelegen in Azië

Op de kaart hiernaast is te zien dat op verschillende plekken wordt geprobeerd om de overtocht te wagen vanuit Afrika. Sommigen trekken de Sahara door en maken de overtocht via Marokko naar Spanje, of proberen het via de Spaanse Enclaves in Marokko ; Ceuta en Melilla. De oversteek van Libye naar Italië is ook veel gebruikt en gedurende enige tijd werd ook de oversteek gewaagd van Mauritanie of Senegal naar de Canarische eilanden. Maar die tocht is relatief gevaarlijk en afgelopen 5 jaar waren er maar weinig vluchtelingen die deze route overwogen.

Het afgelopen jaar echter is die Canarische eilanden route herontdekt. In houten boten steken groepen migranten over vanuit bijvoorbeeld Senegal. Vanuit Senegal is het 1500 km over zee. Deze zeeroute is niet ongevaarlijk maar aankomen op de Canarische eilanden betekent dat je aangeland bent in Europa, want de Canarische eilanden zijn Spaans.

NRC : Als migranten op Gran Canaria aankomen, worden ze doorgaans naar de haven van Arguineguín gebracht. Daar worden ze 72 uur geïsoleerd van anderen en getest op corona. Als ze asiel aanvragen, begint daarna een lang traject op weg naar een nieuw bestaan in Europa. „De Canarische Eilanden zijn voor vrijwel niemand het einddoel.”

Afgelopen jaar zijn er 3700 mensen succesvol overgestoken. Bijna 400 mensen hebben de tocht niet overleefd. Dat zijn de mensen die gevonden zijn. Wellicht licht dat aantal in werkelijkheid hoger

Extra bronnen:

Ook in de afgelopen weken zijn er weer migranten omgekomen op zee. NOS >>

NRC over de Canarische route. NRC >>>

Meer plekken op de wereld van Zuid Noord migratie. Op de Geobronnen >>>

NOS reportage over jongeren uit Gambia die weg willen / gaan. NOS >>>

Vluchtelingen  vluchtelingen routes en slachtoffers rond de Middelandse zee. Volkskrant >>>>

Een verslag vanuit de Canarische eilanden over de vluchtelingenstroom (Trouw : 7 okt) >>>>

Reacties zijn gesloten.