Ik woonde 15 jaar op nog geen 5 minuten van de Amsterdamse Javastraat en kwam er dagelijks doorheen op weg naar mijn werk , naar het schooltje van mijn dochter of gewoonweg voor boodschappen en zag de straat bijna wekelijks veranderen. Mijn buurtje onderging Gentrification !
Nog geen 10 jaar geleden was de Amsterdams Indische Buurt lichtelijk een nogo area. Heel veel slecht onderhouden huizen, een overwegend allochtone bevolking en een niet zo aantrekkelijk winkelbestand. De Javastraat werd ook wel klein Istanboel genoemd.
Maar wat is er veranderd in die 10 jaar ! Waar het precies begon is moeilijk vast te stellen maar de komst van de Stayokay op het Timorpleincomplex, de renovatie van de huizenblokken eromheen en de herinrichting van het Javaplein spelen een belangrijke rol. Een eerste koffietentje met heerlijke italiaanse hapjes opende schoorvoetend haar deuren. Maar daarna ging het los. Een Coffee Company kwam naast de fraaie bibliotheek op het Javaplein, en op de Javastraat startten twee jongedames uit de buurt een boekwinkel. Heel stoer in een tijd waarin de meeste boekhandels hun deuren sluiten omdat men liever besteld bij Amazon.
En langzamerhand is er ook een bevolkingsgroep de buurt binnengestroomd die graag in de stad woont en zich wel prettig voelt bij de ontwikkelingen van het buurtje
Inmiddels is het 2015: Het lokale schooltjes wordt steeds blanker, de hippe cafés schieten als paddenstoelen uit de grond, er is een winkel voor olie en azijn en de buurt heeft nu ook haar eigen ijsmakertje. Zelfs vanuit andere stadsdelen komt men om er hippe hapjes te eten bij Walters Woodbury of relaxed te tafelen bij het toprestaurant van de buurt Wilde Zwijnen.
Een klein nadeel is wel huizenprijzen fors gestegen zijn. Je kunt niet meer voor een prikkie een dubbele etage kopen en door die eranderingen hebben een aantal originele middenstanders het veld moeten ruimen zoals de lijstenmaker, het oude bakkertje etc,
De UVA bracht Gentrification in beeld met behulp van het voorbeeld van de Indische buurt