Gletsjer breekt af in India

Het afbreken van een gletsjer hoog in de Himalaya heeft een dodelijke vloedgolf van smeltwater, ijs en puin veroorzaakt in het lager gelegen rivierdal.

Beeld van de vloedgolf in de rivier stroomafwaarts van de gletsjer Bron NOS >>>

Volgens Peter Kuipers Munneke => Dit is een zogeheten Glacier Lake Outburst Flood. Als bijvoorbeeld een gletsjer vanaf de zijkant een dal in stroomt, hoopt zich daarachter een meer van smeltwater op. De gletsjer is als het ware een dam van ijs. En die breekt als het waterpeil in het smeltmeer voldoende is gestegen. Wat volgt is een catastrofale vloedstroom van water vermengd met brokken ijs van de afgebroken gletsjertong.

Op basis van satelliet beelden is het ook mogelijk dat vloedgolf is ontstaan door een landslide hoog in de bergen die de gletsjer zou hebben geraakt en in beweging hebben gezet. Aldus het landslide blog >>>>

Door de vloedgolf zijn de waterkrachtcentrale [Tapovan]  in aanbouw aan de Dhauli Ganga rivier en het omliggende dorpje grotendeels verwoest. Volgens The Hindu zijn nog ruim honderd mensen vermist.

Hier zien je watermassa door het dal komen van de Dhauliganga rivier >>>

Meer beeld van de razende rivier >>>

Beelden The Hindu >>>

7-02: Beeld van de bergwand die “ingestort”is >>>

De plek in de Himalaya waar de landslide optrad en de gletsjer in gang zette. Zoals nu geconcludeerd wordt door landslide specialisten op basis van Satellietbeelden van afgelopen week die ze geanalyseerd hebben  Bron >>>>

Bij dit item dankbaar gebruik gemaakt van Tweets door :  @PKuipersMunneke  @BerndAndeweg  en @MBoodenAK

Reacties zijn gesloten.