Gletsjers over de hele wereld verdwijnen snel

Gletsjers smelten wereldwijd nog sneller dan gedacht. Zelfs als de klimaatdoelen uit het Parijsakkoord worden gehaald, zal bijna de helft aan het einde van de eeuw zijn gesmolten. Bij de huidige opwarming zullen nog veel meer gletsjers verdwijnen, concluderen onderzoekers na een omvangrijk onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift

De Morteratsch gletsjer en Palu gletsjer die 6 jaar geleden nog aan elkaar vast zaten:. bron >>>>

Wetenschappers hebben een omvangrijk onderzoek gedaan met behulp van satellieten naar de ijsontwikkeling op meer dan 21000 gletsjers over de hele wereld. En daaruit is gebleken dat als de temperatuurstijging zo doorgaat als nu dan zal 67% van de gletsjers verdwijnen. In dat scenario zullen er vrijwel geen gletsjers meer zijn in Centraal-Europa, de Verenigde Staten, West-Canada en Nieuw-Zeeland. Als toch die 1,5 graden gehaald wordt uit het Parijs klimaatakkoord zal dat 50% zijn.

Op het internet zijn veel satellietbeelden en schuifjesfoto’s te vinden over gletsjers die aan het verdwijnen zijn [Geobronnen >>>]. Op een interactieve geoanimatie van Studio Haverstraat zie je hoe de Rhonegletsjer sinds 1800 is terug getrokken.

De Rhonegletsjer animatie >>> 


Lees verder op de NOS website >>> 

 

Reacties zijn gesloten.