Grímsvötn

Het is al een paar maanden onrustig rondom de vulkaan Grímsvötn op IJsland. Zeker weten doe je het nooit maar verschillende specialisten verwachten hier een uitbarsting. 
De Grímsvötn-vulkaan ligt onder de ijskap van de gletsjer Vatnajökull in het zuidoosten van IJsland. Al in september maakte Iceland Monitor melding van het versterkt afstromen van smeltwater van de ijskap. Als op die plek de ijskap afsmelt en wegstroomt als smeltwater neemt de druk af van de ijskap op de vulkaan. En is er toenemende kans op een uitbarsting  [Iceland Monitor >>>]

De Grimsvotn op de kaart. Bron: Interactieve Geologische kaart IJsland >>>

En afgelopen dagen zijn weer berichten van tektonische onrust rond de vulkaan en de ijskap zou 80 meter ingezakt zijn [ Seismolooge Kristín Jónsdóttir op Twitter >>> ]. Als de Grímsvötn zou uitbarsten neemt de smeltwaterstroom  direct toe en het watervan de  ijskap zou overstromingen veroorzaken, zoals dat bij de uitbarsting van de Grímsvötn in 1996 gebeurde. Ook slingert de Grímsvötn tijdens zijn uitbarstingen meestal enorme hoeveelheden as de lucht in: bij de uitbarsting van 2011 leverde dat een aswolk van 20 kilometer hoogte op. De as had gevolgen voor een groot deel van IJsland, maar ook voor het vliegverkeer in Groot-Brittannië en zelfs in Nederland kwam de as destijds neer.

Extra bronnen: 

Lees verder op weer.nl over de Grímsvötn >>>

Studio Haverstraat maakte speciaal voor de Geobronnen een Interactieve Geologische kaart van IJsland >>>

 

Reacties zijn gesloten.