Groenland: het land in de frontlinie van klimaatverandering

De NOS correspondent Rolien Créton reisde af naar Groenland, waar de ijskap als gevolg van klimaatverandering sneller smelt dan ooit is gemeten.

Beeld uit de NOS reportage

Groenland is voor 85% bedekt met IJs maar dat smelt de laatste 40 jaar snel af, te snel. En vooral het tempo waarmee die ijskap afsmelt baart veel wetenschappers grote zorgen. Het hele Noordpoolgebied warmt 3x zo snel op als andere delen op de wereld.

Beeld uit de NOS reportage

Het gaat sneller in gebieden met een ijskap omdat als een stuk ijs verdwenen is, de zonreflectie van IJs er ook niet meer is. Vrijgekomen stukken land (rotsen etc) en wateroppervlaktes reflecteren niet maar nemen de zonnewarmte juist op. En daarom gaat de opwarming in het Poolgebied sneller dan elders op aarde. Maar het effect is niet alleen in de Poolgebieden. Ook de rest van de wereld heeft er last van. Voor Nederland heeft het KNMI de zeespiegelstijging verwachting al moeten bijstellen [ Lees verder op de NOS website >>>>] en andere gevolgen hebben ze mooi samengevat in deze Infographic. [ Infographic KNMI Klimaatsignaal 21  >>> ]
De reportage op de NOS website >>>

Reacties zijn gesloten.