Aardrijkskunde docent Bas Hendrikse zag een tijdje geleden in de nieuwe Grote Bosatlas iets opmerkelijks. De meeste eilanden rondom en op dezelfde breedtegraad als Ambon hebben hun natte tijd in de maanden December-Maart (Kupang , Makassar) maar Ambon heeft bij wijze van uitzondering de regenpiek in de maanden juni – september. Wat is daar aan de hand ?
In Indonesië zie je dat de neerslag pieken op drie manieren beïnvloed worden.
- Veel eilanden worden beïnvloed door de Moesson. Die hebben 1 regenpiek (nov-mrt) en 1 droge tijd (juli-aug)
- Andere eilanden worden beïnvloed door de equatoriale stijgingsregens stijgingsregen . Meestal 2 pieken droog en 2 pieken nat en die liggen dicht op / bij de evenaar
- Op Ambon zijn er vooral locale omstandigheden. Waarbij het regenseizoen tegengesteld is aan de Moesson. Mogelijk door relief, maar vooral door de ligging tov diverse luchtstromen. Kennelijk ligt het op een lokaal front: lucht van de grote oceaan botst met lucht vanuit de Arafurazee. De Arafurazee heeft kennelijk in die periode een hoge SST (sea surface temperature: dwz hoge temperatuur van het oppervlakte water).
Op nogal wat sites wordt onderstaand grafiek voor Ambon aangehaald .
Zo lijkt ie op Makassar !
Maar let op wat ze hier met de maanden hebben gedaan! Het grafiek begint niet met januari maar met juli !
Maar in wezen heeft Ambon de natte tijd in de maanden mei – augustus . Terwijl Makassar (er vlakbij) de regentijd van november t/m februari heeft.
Extra bronnen:
- Een Geo-animatie die laat zien hoe de seizoenen op de evenaar wisselen agv verschuiving van de ITCZ . Naar de animatie >>>>
- Videoles van Martin Bakker over het klimaat van Indonesë . Naar de videoles >>