Het einde van de jungle van Calais

De Franse overheid wil definitief een einde maken aan het vluchtelingenkamp nabij Calais

1201WEBAPPcalais8-2-2048x1365

Aan de rand van de Franse stad Calais hebben ruim 6.000 vluchtelingen uit allerlei delen van de wereld een “dorp” neergezet van zelfgebouwde woningen. Een beetje merkwaardige locatie zou je denken maar het ligt heel strategisch vlakbij de ingang van de kanaaltunnel naar Groot Brittannië. Migranten hopen vanuit Calais op een vrachtauto, trein of bus over te kunnen steken naar Engeland, Want daar zijn de regels voor vluchtelingen veel soepeler dan in Frankrijk

Maar de Franse overheid zit deze jungle al lang dwars. Het blijft maar vollopen , en pogingen om naar Engeland over te steken worden steeds vindingrijker en dus ook riskanter. In Calais moet nu de vochtige jungle van hutjes en tenten plaatsmaken voor een keurig, vinex-achtig dorp van witte zeecontainers voor nette migrantenopvang. Toch wijken velen liever uit naar Duinkerken.

Afgelopen week verliep een Frans ultimatum: de migranten moesten het zuidelijke deel van de jungle verlaten. En daarop zou de evacuatie beginnen. Maar migranten en hulpverleningsorganisaties stapten naar de rechter. Zij willen uitstel. Er zijn nogal migranten die zich niet willen laten registreren in het nieuwgebouwde kamp maar ze willen ook niet weg.

Een andere groep is het kamp wel al ontvlucht. Die willen op een andere plek proberen over te steken naar Engeland. Langs de Franse kust zijn dus al nieuwe kampen verrezen. Grande Synthe bij Duinkerken, waar de migranten letterlijk in de drek kamperen, domein van mensensmokkelaars die vinden dat er in Calais te veel politie rond loopt. Er zijn kleinere kampen in plaatsen waar nog vrijwel niemand van gehoord heeft: Steenvoorde, Norrent-Fontes.

België sloot gisteren de grens met Frankrijk, uit angst voor migranten die na de evacuatie van Calais naar Zeebrugge zouden willen.

Lees verder in de Volkskrant >>>>

Reacties zijn gesloten.