Het Olympisch dorp Clichy-Batignolles in Parijs

Parijs werd niet verkozen tot gastheer voor de Olympische Spelen van 2012, maar ging toch door met de bouw van het olympisch dorp op de locatie van een voormalig rangeerterrein in het noordwesten van de stad.

Parijs verloor van Londen voor de Spelen van 2012, maar de Franse hoofdstad beschikte tenminste wel over een plan voor een Olympisch dorp in Clichy-Batignolles en heeft, ondanks het verlies van destijds, dit plan uitgevoerd. Het is een oud industrieel gebied, voorheen vol met rangeerterreinen, opslag en treinonderhoud loodsen nog uit begin 20ste en eind 19e eeuw. Maar sinds de 60er jaren verdween alle bedrijvigheid en werd het gebied “Industrial Waste Land”.

In 2007 was men al begonnen met de eerste herinrichting van het gebied. In 2014 volgde het tweede deel van het plan Paris Batignolles Amenagement . Er wordt nu nog hier en daar gebouwd maar het hele plan voltooid is zo goed als voltooid: Het resultaat is een succesvolle stedelijke herontwikkeling met een hoge dichtheid aan woningen en kantoren in een groene omgeving. Die overigens aansluit tegen de oude stad, in dit geval het 17e arrondissement.

Als je vanaf Parc Monceau in  17e arrondissement via het oude stadsparkje Square des Batignolles het gebied inloopt zie je erg mooi de overgang van Haussmann bebouwing naar restjes van het oude dorp Batignolles (Place Felix Lobligeois en Square des Batignolles) en vervolgens loop je het 21ste eeuwse herinrichting gebied in.

Haussmann bebouwing rondom het oude kerkje in Batignolles (Place du Dr Félix Lobligeois, 75017 Paris )

Het 19e eeuwse stadsparkje Square des Batignolles

In januari 2023 ging ik zelf een kijkje nemen in het gebied. We liepen (zie kaart hieronder van Square des Batignolles (links onder in de kaart) naar rechts boven en verkenden daar ook een nieuw tracé van de Tramway en wat meer naar het westen ook een overblijfsel van de Petite Ceinture spoorbaan). In het “Olympische dorp” zagen we veel hoogbouw maar wel met voldoende ruimte ertussen en door de hoogte verschillen en het park geeft het gebied absoluut niet een overvolle indruk. Op de twee Nederlandse Geografen maakte het een goede , leefbare indruk.

 


[BronZef Hemel Hoogleraar Ruimtelijke Ordening ]

Lees verder het gehele artikel >>>

Reacties

Het Olympisch dorp Clichy-Batignolles in Parijs — 2 reacties

  1. Pingback: Parijs; 15 minuten stad | De Geobronnen

  2. Pingback: Parijs op naar de OS 2024 | De Geobronnen