Het uitsterven van de dinosaurussen

Waarom de dinosaurussen aan het einde van de Krijtperiode zo plots ophielden met bestaan is nooit echt achterhaald. Sinds de jaren 90 was er een sterk vermoeden dat een meteoriet inslag in Mexico daar mee te maken zou hebben. Maar echt sluitend bewijs was er nooit…. nu wel

bron unknown

Op het Mexicaanse schiereiland Yucatan ligt een krater van zo’n 180 kilometer doorsnede . Deze Chicxulub-krater zou gevormd zijn door dezelfde meteoriet die bijna 66 miljoen jaar geleden ook de dinosauriërs deed uitsterven.
Een dun kleiig bodemlaagje met iridium, teruggevonden over de hele aardbol, wekte begin jaren zeventig bij drie geologen het vermoeden dat het een meteorietinslag was die de dino’s de das omdeed. Onder die laag waren nog wel dinosaurusfossielen te vinden, maar daarboven niet meer. Iridium is uiterst zeldzaam op aarde en kan eigenlijk alleen ontstaan bij een meteoriet inslag. Aldus de drie geologen die dit onderzochten (Amerikanen Walter en Luis Alvarez, en de Nederlander Jan Smit)

Afgelopen jaren zijn wel meer vondsten gedaan die wijzen naar die meteorietinslag als oorzaak voor het uitsterven van de Dinosaurussen [Meteorietslachtoffers in Dakota >>>]

Maar nu wilden de geologen die jarenlang hier het onderzoek naar deden zekerheid en zijn gaan boren in de krater zelf. Maar dat is ingewikkeld, aldus paleontoloog Jan Smit van de Vrije Universiteit Amsterdam die bij het onderzoek betrokken was. Want er was meer dan 13 miljoen dollar nodig om het onderzoek voor te bereiden en een speciaal booreiland te laten neerzetten. Dat is gelukt en het onderzoek is uitgevoerd.

En daar zijn nu behalve iridium meer bewijzen gevonden wat er vlak voor en vlak na de meteoriet inslag zich heeft plaats gevonden.


Lees verder:

NRC over de nieuwe vondsten >>>

NOS over de nieuwe vondsten >>>


Ook de Speld heeft zo z’n eigen invalshoek >>>

Reacties

Het uitsterven van de dinosaurussen — 1 reactie

  1. Pingback: De Nadir krater | De Geobronnen