Het vijfde dorp

Volgens de Rijkasoverheid: Er is in Nederland een groot tekort aan woningen. Dit komt onder andere door de groeiende bevolking, lange bouwprocedures en beperkte bouwgrond. Voor veel mensen is het hierdoor lastig een woning te vinden die aansluit bij hun wensen en mogelijkheden. Daarom wil de Rijksoverheid dat er 900.000 woningen gebouwd worden tot en met 2030.

Al ruim 20 jaar wordt er gesproken over een geheel nieuw dorp met 8.000 woningen in het Groene Hart vlakbij Gouda.

Het gaat om een locatie in de Zuid Plas Polder. Dat is één van de diepst gelegen Droogmakerijen van Nederland . En juist die lage ligging (-6 NAP) is nu het lastige punt.

Door klimaatverandering vreest het Waterschap extreem natte jaargetijden of extreem droge jaargetijden . En de vraag is of dat op te vangen is in zo’n laag gelegen droogmakerij waar overigens één gemaal de boel droog houd. Maar er zijn meer bezwaren o.a. blijkt de ondergrond deels veen, deels klei te zijn en dus lastig om zomaar op te bouwen (de bodemkaart >>) .

Het moet een duurzaam dorp gaan worden en dat betekent samen met de lastige locatie dat de huizen ook duur zullen worden.

Kortom een gedurfd plan…. maar ook haalbaar ?

 

Reacties zijn gesloten.