Holwerd aan zee

Het Friese dorp Holwerd/Holwert met zo’n 1500 inwoners ligt een paar kilometer van de Waddenzee dijk en is aan het vergrijzen. Aan beide kwesties moet iets gedaan worden vinden bewoners.

Holwerd, in het Fries Holwert en dus sinds 1 januari officiële schrijfwijze, is een naam die bij velen in het Westen wel een belletje zal doen rinkelen maar vrijwel niemand is er ooit geweest. Bij Holwerd aan de waddenzeedijk vertrekt de bootverbinding naar Ameland maar de toeristen op weg naar het populaire Waddeneiland laten het dorpje zelf dat een paar kilometer landinwaarts ligt volstrekt links liggen

Een  actiegroep van bewoners willen de toekomst van het dorp veranderen met het plan ‘Holwerd aan Zee’: door een gat in de zeedijk te maken kan de Waddenzee (bij vloed)  tot aan het dorp stromen. En daarmee komt Holwerd aan zee te liggen en wordt bereikbaar voor bootjes vanaf de Wadden . Door de aanleg van een jachthaventje kan Holwerd een toeristisch dorp worden en economisch groeien. Het plan sloeg aan en kreeg goedkeuring van het Waddenfonds, het Rijk, de Provincie (mrt 2023)  en de gemeente. Maar daarmee is er nog geen gat in de dijk !

[] Een gat in de dijk. NRC >>>>>

[] Over het project. Holwerdaanzee.nl >>>>

 

Reacties zijn gesloten.