Hoogveen problemen

Ondanks de hoosbuien van afgelopen maanden is het in bepaalde delen van Nederland nog veel te droog. 

Boswachter Marjan Dunning inspecteert het gebied. © Herman Engbers

De Hoogveen gebieden (o.a Brabant, Drenthe, Friesland) hebben door de droogte van 2018 enorme klappen opgelopen en lijken daarvan maar nauwelijks te herstellen. Hoogveen moet in deze tijd van het jaar kletsnat zijn, echter grote delen zijn nu volstrekt verdroogd en zien er uit als een landschap met zwarte polletjes. En een veel groter probleem is dat Hoogveen bij uitdroging beschadigd kan raken. Als  het veen langdurig aan de lucht wordt bloot gesteld kan het gaan oxideren en kan dan vervolgens onherstelbaar beschadigd raken, het veen groeit dan niet meer aan.

Hoogveen gebieden zijn bijzondere stukjes van het Nederlandse landschap. Deze gebieden liggen wat hoger in het landschap en zijn afhankelijk van regenwater wat ze bovendien kunnen vasthouden doordat onder het gebied een ondoorlaatbare laag voorkomt. Door die omstandigheden heb je er een bijzondere flora en fauna in een voedselarm milieu dat voor 90% uit water bestaat . Veenmos (Sphagnum) is de belangrijkste plantensoort

Hoogveengebieden zijn dus kwetsbare stukjes in ons landschap. Je kunt dus daar niet zomaar water uit een nabijgelegen rivier naartoe pompen.

Online editie Trouw over de situatie nu in de Hoogveengebieden >>>


Extra bronnen: 
. Wat is Hoogveen >>>
. Ontstaan Hoogveen [SchoolTV] >>>

 

Reacties zijn gesloten.