Hoogwater in de Erft

In het Duitse Erftstadt Blessem (tussen Aken en Keulen) zijn grote stukken land en tientallen huizen weggespoeld na overstromingen van het riviertje de Erft

Zoals je op het kaartje hieronder kunt zien kronkelt de Erft normaal gesproken om het stadje heen. Maar door de extreme regenval is het riviertje buiten de oevers getreden. Het overstromende water heeft daarbij de richting van de laagst gelegen plek gekozen en dat is een grindgroeve [Kieswerk Blessem] . Op de Google maps screendump hiernaast is die groeve goed te zien. De groeve is 60 meter diep .

Maar op de plek waar de nieuwe waterstromen uitkwamen in de groeve ging het water die plek eroderen / wegspoelen. Steeds verder terug . We noemen dit Terugschrijdende erosie [Headward erosion]

En door die achterwaartse erosie zijn enorme stukken land weg ge-erodeerd en huizen ingestort. We zien dat op bovenstaande foto terug als Gullies in het landschap.

Dat dit allemaal zo snel is gegaan zal te maken hebben met het feit dat de grond (ondergrond) al enorm verzadigd moet zijn geweest.


Geoloog Ian Kane heeft actuele foto’s , google beelden  en kaart gekoppeld >>>>>


Extra bronnen:

Dronebeelden van de puinhopen in het getroffen gebied . NOS >>>

Er blijkt dus ook wel wat aan de hand te zijn met de grindafgraving van Erftstadt. ksta.de >>>>

Beelden van de overstromingen in Erftstad. RTL nieuws >>>

n.b. Tim Schuring en Mathijs Booden dank voor imput en onderbouwing!


 

Reacties zijn gesloten.