IJslands lavaveld blijft maar groeien

bardarbunga 6-10-2014In IJsland is het lavaveld Holuhraun al drie maanden actief Bij het eerste gerommel van de Bardarbunga verwachtte men zoiets als de vulkaanuitbarsting van 2010 waarbij de Eyjafjallajökull het Europese vliegverkeer wist te ontregelen!.

Een grote explosieve uitbarsting bleef echter uit. Deze vulkaan verraste de wereld met een continue lava stroom uit een breuk die steeds langer werd richting de Holuhraun vulkaan.

Even een update.

In September lieten we al onderstaande kaart zien waarop je kunt aflezen hoe snel het Lavaveld zich in een maand heeft uitgebreid.

Holuhraun_Amsterdam2309_560_tcm19-407904

Holuhraun geprojecteerd op Amsterdam en omgeving. Rode lijn = grens lavaveld op 8 September, gele vlak is uitbreiding op 23 September. Bron: Bernd Andeweg VU

 

November
Het lava veld van de Holuhraun is inmiddels meer dan 72 km2 in oppervlak. De stroom gloeiend hete lava is inmiddels bijna net zo groot als de stad Den Haag of Rotterdam zoals een andere kaart laat zien (Naar die kaart >>). En op het moment is er geen sprake van afname in activiteit. Daarmee is het de grootste lavastroom sinds 1783. Toen was de uitbarsting van de vulkaan Laki verantwoordelijk voor mislukte oogsten en een ongemeen strenge winter in heel West-Europa.

Gevolgen
Omdat het gebied waar de vulkaan in ligt zeer dun bevolkt is, is er geen enkel direct gevaar voor de bevolking van IJsland . Wel komen er in hoge concentraties allerlei vulkaangassen vrij die schadelijk kunnen zijn voor alle Flora en Fauna in de omgeving. Zo hebben IJslandse boeren hebben al melding gemaakt van enorme sterfte onder veldmuizen. Mogelijk als gevolg van de enorme SO2 die vrijkomt bij het uitstromen van de Lava. Maar ook is gemeten dat de regen op IJsland momenteel zuurder is dan normaal. Hier en daar zijn PH waardes gemeten van 3,5 . Geoloog John A Stevenson omschrijft dit als Grapefruit sap regen

Het Jeugdjournaal over het Vulkanisme op IJsland 

Meer over de Bardarbunga vulkaan op de Geobronnen >>>>

Geoloog Erik Klemetti van Wired over de vulkaan >>>

Wil je het nieuws over het steeds maar uitbreiden lavaveld willen blijven volgen… kijk hier dan even >>

Reacties zijn gesloten.