De Grote Afrikaanse Slenk

Geologen zoals Douwe van Hinsbergen, hoogleraar platentektoniek en paleogeografie aan de Universiteit Utrecht in Nederland , zijn het er over eens (Newsweek>>) dat de kloof die door Afrika loopt die we aanduiden als De Oost-Afrikaanse slenk zich kan ontwikkelen tot een oceaan zoals de Rode Zee en de Golf van Aden dat hebben gedaan.

Op deze platentektoniek kaart van Studio Haverstraat zie we de Oost-Afrikaanse kloof wel aangegeven met een stippellijn maar (nog) niet als een echte breukzone.
De interactie versie van de platentektoniek kaart >>>>

Wanneer welke plaat precies beweegt ten opzichten van welke plaat en wanneer aardbevingen plaatsvinden dat is allemaal niet exact aan te geven. Maar wel kunnen Geologen voorspellen in welke richting platen in de toekomst zullen verschuiven. Eén van de opmerkelijkste constateringen is dat de Oost-Afrikaanse kloof in onder andere Ethiopië, Kenia en Tanzania zal opensplitsen en een nieuwe oceaan zal vormen. Hoe lang het duurt voordat deze nieuwe oceaan tevoorschijn komt, hangt volledig af van hoe snel het scheuren van de platen plaatsvindt. En kan miljoenen jaren duren.

Als de Oost-Afrikaanse kloof uiteindelijk een oceaan zou worden, zou dit enorme gevolgen hebben voor de geografie en ecologie van het continent dat we vandaag kennen.

Reacties zijn gesloten.