Lelystad 50 jaar

In september 1967, vestigden zich de eerste inwoners in Lelystad. Deze pioniers waren de eerste bewoners in het Nieuwe Land . 


En nu in 2017 is stad jarig. Lelystad viert het 50-jarig bestaan. De plaats die het kloppend hart van de Flevopolder moest worden, toonbeeld van nieuwe stedenbouw. Maar ook de stad die ooit werd uitgeroepen tot lelijkste plaats van Nederland. Want echt populair werd de stad niet. De ontwikkeling ging met horten en stoten. Zo kwamen de verbindingen met de Randstad pas veel later goed op gang  en kort na de bouw van Lelystad  begon men ook met de bouw van Almere. Bovendien werd de Markerwaard niet drooggelegd waardoor Lelystad niet de Centrale stad werd zoals was verwacht.  In het start scenario was gerekend op ruim 100.000 inwoners maar de stad telt nu  er 77.000.

Echter, al met al, is er nu voldoende reden om het 50 jarig bestaan nu te vieren. Want de stad blijft groeien en trekt economische magneten zoals Batavia stad en het vliegveld. Maar ook het Natuurgebied De Oostvaardersplassen


NOS over het 50 jarig bestaan >>>>>

Op de Geobronnen: Waarom Lelystad niet groeide  >>>

Reacties zijn gesloten.