Lelystad

Ditmaal geen nieuws, zelfs geen komkommer nieuws  maar een inzicht  dat ik wil delen.

Onlangs haalde ik voor een ander Geobronnen blog item het boek “Zeven Wereldsteden” van Peter Hall uit de kast voor het hoofdstuk over de Randstad Holland. Peter Hall zette de Randstad neer als voorbeeld van een Wereldstad  naast Londen, Parijs etc. Nou ja later meer daar over ; – )

Het boek is overigens oorspronkelijk uit 1966, maar dit komt uit de Tweede editie van 1978. Op bladzijde 90 stond onderstaande kaart met daarnaast als voetnoot dat Lelystad was aangeduid als de nieuwe Polderhoofdstad.

Plots begreep ik waarom Lelystad nooit zo is uitgegroeid als ooit de bedoeling was . Op deze kaart is de Markerwaard ook gepland (1e, 2e en misschien al derde Nota voor de Ruimtelijke Ordening?) en in die situatie is Lelystad inderdaad een prachtig centraal gelegen stad met alle mogelijkheden en bereikbaarheid voor zo’n stad. Maar in werkelijkheid werd Lelystad Geografisch gezien nooit die centrale stad…. want de Markerwaard is nooit drooggelegd

Wellicht is dit voor veel Sociaal Geografen  al heel lang “common knowledge” . Maar ik kreeg dit inzicht pas vandaag voor het eerst  na het zien van die kaart  ; – )……………….. Lelystad was bedoeld als de centrale Polderhoofdstad en is dus nu een wat gemankeerde stad.

 

Reacties

Lelystad — 1 reactie

  1. Pingback: Lelystad 50 jaar – De Geobronnen