Liquefactie op Sulawesi

Het blijkt dat op Sulawesi er vrij veel slachtoffers niet gevallen zijn door de directe gevolgen van de Aardbeving of de Tsunami maar door processen die daarna in gang werden gezet zoals aardverschuivingen en liquefactie, of zelfs door een combinatie van beide processsen.

Aardverschuivingen
Aardverschuivingen kunnen makkelijk optreden op een helling. Na een aardbeving raakt de bodem instabiel en kan wegzakken. Grote stukken van de bodem inclusief bomen en huizen vind je dan terug onder aan de helling.   Dit zien we vaker gebeuren na aardbevingen in tropische gebieden. De bodem is daar vaak al meer doorweekt dan in droge gebieden. Op de foto hier rechts landslides die optraden in Japan , amper een maand geleden na een zware aardbeving op het eiland Hokkaido.

In deze interactieve geo animatie zie je goed wat er op een helling kan gebeuren als de grond instabiel raakt

Liquefactie
Maar wat is nou die Liquefactie?

Vrij snel na de aardbeving en de tsunami op Sulawesi kwamen er bizarre beelden door via Twitter van huizen, telefoonpalen en schuren waarvan het leek alsof ze door het landschap heen schoven.

Geologen hebben de beelden bekeken en gekoppeld aan satelliet beelden en concludeerden dat we hier te maken hebben met een proces dat we liquefactie (soil liquefaction) noemen.

Het is een proces dat we ook wel bodemvervloeiing noemen. Door de trillingen in de bodem, opgewekt door de aardbeving, wordt zandgrond modderig.  Als een bodem al behoorlijk doorweekt is kan het door de trilling van aardbeving als het ware veranderen in drijfzand. Dit engelse artikel laat het proces aardig zien oa met een tekening

Sommige huizen zijn door de vervloeiing honderden meter verderop terechtgekomen.


Extra bronnen :

Meer over de schade agv Liquefactie op Sulawesi (NOS) >>>

In de beelden van deze tweet zie je hoe Liquefactie rijstvelden heeft vernietigd >>>

Liquefactie in de klas laten zien ? Op de Geoproeven staan suggesties met ook een link naar een wat uitgebreider filmpje van IRIS >>>>>

Je kunt liquefactie vrij eenvoudig nabootsen op het strand .. aldus geoloog Bernd Andeweg >>

Reacties zijn gesloten.