Man verdwijnt in sinkhole onder huis

sinkhole-us2013Een 36-jarige Amerikaan wordt vermist en is waarschijnlijk omgekomen nadat een groot gat in de grond onder zijn slaapkamer was ontstaan waarin hij verdween. Dat meldden diverse Amerikaanse media vrijdag. (CNN >>)

Het zogenoemde sinkhole, een natuurverschijnsel waarbij onder de grond een loze ruimte ontstaat die uiteindelijk instort en bijvoorbeeld volloopt met water en modder, opende zich onder het huis van de man in Brandon in de staat Florida. De broer van het slachtoffer probeerde hem tevergeefs uit het gat te redden.

Het gat onder het huis is 6 tot 9 meter breed en waarschijnlijk ongeveer 9 meter diep. Aanvankelijk werd gemeld dat het 30 meter breed was, maar dat bleek de maat van de door de politie afgezette veiligheidszone.

media_xl_1548828

© ANP. Een ‘sinkhole’ van 20 meter diep in Duitsland in 2010.

Een sinkhole is een natuurverschijnsel waarbij een loze ruimte ontstaat die uiteindelijk instort en bijvoorbeeld volloopt met water. De gaten ontstaan meestal wanneer carbonaatgesteenten gaan ontbinden. De Amerikaanse staat Pennsylvania staat bekend om de vele sinkholes, door de poreuze ondergrond komen daar veel sinkholes voor.

karst_fig1

Een “Sinkhole” behoort tot het type verschijnselen die in de Fysische Geografie Karstverschijnselen worden genoemd.In feite komt het er op neer dat Kalksteen (onder de grond) wordt opgelost door water. Dat kan onder de grond gebeuren agv grondwater dat langszaam naar beneden zakt. Dan ontstaat er een grot waarvan het dak kan instorten. In de figuur hierboven zie je dat het dak van de grot is ingestort en het gat wat nu is ontstaan heet een sinkhole.

De staat Pennsylvania over dit soort Karstverschijnselen >>>

Wikipedia over Karst >>>

 

Reacties zijn gesloten.