Het komt in Nederland niet veel voor dat een bepaald adressen geen huisnummer heeft. In het buitenland komt dat vaker voor.
De eerste kaar dat ik dat ondervond was toen ik in 2002 uitgenodigd werd door een Nederlander die mij een mail stuurde omdat hij vlakbij Parijs een kasteel had en via mijn Parijs website wat onder de aandacht wilde brengen. De naam van het kasteel was om te beginnen al verwarrend, Chateau de Chaalis. Alsof het nabij de Abdij Chaalis ten noorden van Parijs ligt. Nee, het Chateau ligt ten oosten van Parijs. Het adres vroeg ik ? Dat was ergens aan de D weg tussen Lagny en Bordeaux, en dan bij het witte hek het bospad op en na 2 km ben je er. Deze D weg heet op de ene kaart Chemin de Lagny op de andere kaart de Route de Bordeaux dan weer Rue de Pomponne en het bospad heet allee du Chateau. Op de kaart en met de navigatie dus allemaal slecht of zelfs niet te vinden.
Omdat elders in de wereld dit soort kwesties veel duidelijker zijn en veel vaker voorkomen hebben twee mede oprichters van TomTom hebben een concept bedacht waarmee iedere plek op aarde zijn eigen code heeft. Bovendien een vrij eenvoudige code
Een mapcode representeert dus een lokatie. Iedere plek op aarde heeft een eigen mapcode. Mapcodes zijn zo ontworpen dat ze kort zijn, gemakkelijk te onthouden, gemakkelijk te herkennen en gemakkelijk te communiceren. Ze zijn nauwkeurig op enkele meters, goed genoeg voor dagelijks gebruik.
De mapcode van Chateau de Chaalis is bijvoorbeeld ZF.97F en geeft echt precies de plek aan waar het kasteel ligt !