Deze maand is de grootste zonne paneel electriciteitscentrale ter wereld in gebruik genomen in Abu Dabi. Op volle capaciteit levert de centrale zo’n 100 megawatt.
De centrale zal 20.000 huizen in de Verenigde Arabische Emiraten van energie voorzien. Hierdoor wordt per jaar ruwweg 175.000 ton aan CO2-uitstoot bespaard, wat gelijk staat aan het planten van anderhalf miljoen bomen of een vermindering van 15.000 auto’s. De centrale is in drie jaar gebouwd en heeft zo’n € 458 mln gekost.
Het is met zijn 2.5 vierkante kilometer een enorm project, wat je kunt vergelijken met 285 voetbalvelden. De centrale ligt midden in de woestijn, op circa twee uur verwijderd van de stad Abu Dhabi. Deze relatief verre afstand is voordelig omdat de centrale op deze manier minder last heeft van vochtigheid, wind en autoverkeer. Ook was er hier al een gasleiding tot de beschikking.
De zonnecentrale maakt gebruik van een systeem dat ‘thermische zonne-energie opwekking’ wordt genoemd, wat werkt met spiegels. De spiegels brengen de zonnestralen samen tot een klein oppervlak, waar een hoge temperatuur ontstaat. De warmte produceert stoom, waarmee elektriciteit wordt opgewekt.