Le Métropole du Grand Paris

Parijs heeft de afgelopen jaren  doelbewust ingezet op een goede planning van niet alleen de binnenstad maar ook de gehele agglomeratie 

metro-grandparisEen van de hoofddoelen in de projecten voor de toekomst van Parijs is dat de hele agglomeratie Parijs voorzien moet zijn van een goed openbaar transport.  Met de naam”Grand Paris Express” wordt het hele plan omvat.

De nieuwe metrolijnen zullen bestaande Banlieue steden beter moeten gaan ontsluiten maar ook nieuwe woongebieden laten aansluiten op Parijs.

Er zijn een paar opvallende zaken aan het project:

Om te beginnen zal de net nieuwe  (en hypermoderne) metrolijn nr. 14 doorgetrokken worden bij wijze van Noord Zuidlijn. Dan ook is het opvallend dat de nieuwe lijnen genummerd zijn als lijnen 15,16,17 en 18.  Dat duidt erop dat het geen uitbreiding van het RER netwerk is maar echt een uitbreiding van het metronetwerk . Verschillende stations van de doorgetrokken lijn 14 zullen belangrijke overstapplaatsen in het netwerk worden

Ook een heel opvallende ontwikkeling naar mijn idee is dat die nieuwe lijnen niet vanuit de Parijse binnenstad naar buiten gaan maar dat ze vooral samen van een nieuwe ringlijn vormen vlak buiten de Boulevard Peripherique  rondom de stad , dwars door de  Banlieue steden  van Parijs. Duidelijk met het doel de rommelige en slecht geplande Banlieue steden te laten aansluiten bij de agglomeratie.

Maar ook wordt met dit  nieuwe netwerk het typisch Parijse probleem opgelost dat een werknemer bijvoorbeeld uit Saint Denis die werkt in La Defense niet meer met de metro centrum Parijs in moet om daar de metro naar La Defense te nemen… In de nieuwe situatie heeft hij / zij een direct lijntje naar La Defense en bespaart een uur reistijd!

metro_L14_paris

Een station van de nieuwe onbemande metro lijn 14

Al met al komt er zo’n 200 km nieuw spoor en komen er  75 stations met deze nieuwe lijnen erbij, Lijn 15 gaat rondom de stad en  lijn 16, 17 en 18 gaan verder de regio in. Centraal in het netwerk staat metrolijn 14.  Wie inmiddels wel eens met de metrolijn 14 heeft gereisd zal het zich niet verbazen dat ook de nieuwe lijnen volautomatisch (zonder bestuurder etc) zullen zijn !

Niet iedereen is even enthousiast over de nieuwe lijnen…… want lijn 16 zal de meest gewelddadige Banlieue gemeentes rondom met elkaar gaan verbinden. Vooral veel mensen op Social media vragen zich af of dat wel zo slim is. Lees verder hierover op Parijsmagazine >>>>

 De Societe du Grand Paris (fr) >>>

 De Societe du Grand Paris (en) >>>

 

Reacties zijn gesloten.