De Supervulkaan bij Napels

Een van de engste vulkanen van Europa lijkt af te stevenen op een eruptie. In de komende jaren zou de supervulkaan Campi Flegrei bij Napels zijn kookpunt bereiken en tot uitbarsting kunnen komen. Dat becijferen Italiaanse vulkanologen aan de hand van gassen die uit de vulkaan ontsnappen.

Op amper 15 kilometer ten Noorden van Napels ligt het plaatsje Pozzuoli. Een aardig plaatsje met onder andere een lokale camping waar je in alle rust tussen de pijnbomen je tent op kan zetten. Wel af en toe hoor je op de achtergrond van gesis of gesuis en komt je een zwaveldamp tegemoet. Je zit namelijk op een heel licht actieve vulkaan; Volcano Solfatara. Vanaf de camping kun je zo even een kijkje nemen ;-) Solfatara maakt deel uit van een enorm vulkanisch complex Campi Flegrei

Dit enorme vulkanische complex waartegen de miljoenenstad Napels leunt, lijkt sinds 2005 van binnenuit te worden opgepompt met waterdamp en CO2, afkomstig uit het langzaam van kilometers diep omhoog wellende magma. Als die trend doorzet, kan het systeem ergens tussen 2018 en 2022 een kritiek punt passeren, waarna het magma steeds sneller ontgast, tot de vulkaan het niet meer houdt en uitbarst.
In het vulkanisch gebied Campi Flegrei bij Napels zijn er sinds 1950 periodes met aardbevingen. De kans op een uitbarsting neemt toe. De kans dat de Italiaanse vulkaan Campi Flegrei uitbarst neemt met elke aardbeving verder toe. Het is de afgelopen eeuw drie keer onrustig geweest rond de Campi Flegrei. Van 1950 tot 1952, van 1969 tot 1972 en van 1982 tot 1984 werd het gebied getroffen door aardbevingen. De grond kwam meters omhoog. Het havenstadje Pozzuoli ligt vergeleken met 1950 vier meter hoger.


De supervulkaan bij Napels komt zo af en toe in het nieuws omdat er dan bijvoorbeeld nieuwe onderzoeken aangeven dat er iets is veranderd of dat er extra druk wordt opgebouwd:

Over de Supervulkaan bij Napels  NRC >>>>>

De Volkskrant in 2018 over het vulkaancomplex >>>

NRC over de gevaren van dit vulkanengebied (mei 2017) >>>>

Vulkanoloog Erik Klemetti (USA) over Campi Flegrei >>>>>


 

Reacties

De Supervulkaan bij Napels — 1 reactie

  1. Pingback: Aardbeving voor de kust van Napels – De Geobronnen