Naar Europa via de Canarische eilanden

In oktober deed verslaggever Saskia Houttuin voor NOS verslag van de Senegalese stranden  over migranten op weg naar de Canarische eilanden met boten over de Atlantische oceaan. 

Migratie uit West Afrika
Al ruim 20 jaar proberen migranten uit West Afrikaanse landen zoals Mali, Burkina Faso, Senegal, Guinee-Bissau en de Democratische Republiek Congo op allerlei manieren Europa binnen te komen. De Sahara en de Middellandse zee zitten ertussen en dat maakt de tocht naar Fort Europa lastig.

De routes naar Europa
Er zijn globaal 3 routes. Favoriet is de oversteek vanaf Tunesië of Libië naar Italië of Griekenland. De tweede mogelijkheid is oversteek vanaf Marokko of Tunesië naar Spanje. Dat is een oversteek van amper 30 kilometer maar Marokko houd de grenzen goed dicht en de Straat van Gibraltar is levensgevaarlijk. De 3e mogelijkheid is vanaf Senegal of Mauritanië.

Naar de Canarische eilanden
In houten boten steken groepen migranten over vanuit bijvoorbeeld Senegal. Vanuit Senegal is het 1500 km over zee. Deze zeeroute is niet ongevaarlijk maar aankomen op de Canarische eilanden betekent dat je aangeland bent in Europa, want de Canarische eilanden zijn Spaans.

Verongelukt en vermist
Veelvuldig is in het nieuws dat migranten door hulporganisatie ergens halverwege de route uit zee worden gevist maar je leest ook vaak dat ze de overkant van de Middellandse zee niet halen. Begin juni was er nog een drama met een schip met honderden migranten dat onderweg was van Libië naar Italië en voor de Griekse kust verging (RTL nieuws >>>) en einde van de zomer het bericht dat er honderden migranten op de route van Senegal naar de Canarische eilanden werden vermist (Migranten vermist op Atlantische Oceaan RTL nieuws >>>).

Waarom?
Waarom proberen jonge mannen die levensgevaarlijke overtocht van meer dan 1500 km over zee? Het punt is dat Senegal en omringende landen veel armoe en weinig toekomst kennen. Ook voor vissers aan de kust is dat zo. De Senegalese overheid heeft visgronden “verkocht”aan grote Chinese en West Europese visserij maatschappijen die bovendien het niet zo nauw nemen met visgrenzen en visquota. Ze vissen met enorme sleepnetten de zee leeg en zo blijft er weinig over voor lokale vissers.

Heel indringend is het NRC artikel (met podcast) over de Senegalese vissers en waarom ze de overtocht naar de Canarische eilanden proberen en na een mislukte poging nogmaals proberen . NRC >>> 


Op onderstaande kaart zijn deze tragische migratie ongelukken in beeld gebracht

Een kaart van het Middellandse zeegebied met daarop de overlijdens gevallen van 2020 t/m 2023 . Er is ook een interactieve versie (zie hier >>> ) Gebouwd door Bart van Bossuyt

Reacties

Naar Europa via de Canarische eilanden — 1 reactie

  1. Pingback: Het Geonieuws van 2023 | Docenten Geobronnen