Nagorno-Karabach: Geografisch

De afgelopen weken is het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan opgelaaid en de regio Nagorno Karabach speelt daarbij een centrale rol maar wat is er nou precies aan de hand ?

Kaart Nagorno Karabach. Bron NOS >>>

Nagorno Karabach is niet een land maar een regio en is te vinden op de Kaukasus. De landen Armenië en Azerbeidzjan hebben eigenlijk al een conflict om deze regio sinds 1917. Maar doordat  het hele gebied lang deel uitmaakte van de Sovjet Unie was er geen kwestie. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie laaide het conflict weer op.

Enclave
Nagorno-Karabach is een enclave binnen Azerbeidzjan die door beide landen wordt geclaimd. het is nu niet alleen een conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan maar ook Turkije heeft een rol door heel duidelijk de kant van Azerbeidzjan. Ook Rusland heeft in het conflict een rol . Maar wil vooral rust. In Nagorno Karabach wonen vooral Armeniërs. De regio hoort officieel bij Azerbeidzjan, maar wordt zelfstandig bestuurd, en dat bestuur wordt enorm gesteund door Armenië. De Armeniërs die er wonen willen een verder onafhankelijk en zelfstandig Nagorno Karabach.

Een Azerbeidjaanse raket is neergekomen bij het stadje Ivanyan, in de enclave Nagorno-Karabach. Vakhram Bagdasaryan/photolure/tass

In feite ligt Nagorno Karabach in Azerbeidzjan en zou je kunnen zien als een min of meer zelfstandige enclave van Armenië. Wat een doorn in het oog is bij Azerbeidzjaan is dat de regio meer en meer Armeens is en  dat Armenië ook het Azerbeidzjaans gebied tussen Armenië en Nagorno Karabach zichzelf hebben toegeëigend.

Over Nagorno Karabach 

Nieuwsuur : Specialist Bob Deen over de situatie [sept 2023] Twitter >>>

NOS :  Gevechten tussen Azerbeidzjaanse en Armeense troepen  [2022] >>>>>

NOS : De situatie in Nagorno Karabach [okt 2020 ]>>>

NRC : Azerbeidzjan claimt inname tweede stad Nagorno Karabach [nov 2020] >>>

NOS: Nu vrede in Nagorno Karabach ? [nov 2020] >>>

Reacties zijn gesloten.