Nagorno-Karabach

De afgelopen maanden  is de regio Nagorno Karabach regelmatig in het nieuws maar wat is er nou precies aan de hand ?

Kaart Nagorno Karabach. Bron NOS >>>

Nagorno Karabach is niet een land maar een regio en is te vinden op de Kaukasus. De landen Armenië en Azerbeidzjan hebben eigenlijk al een conflict om deze regio sinds 1917. Maar doordat  het hele gebied lang deel uitmaakte van de Sowjet Unie was er geen kwestie. Na het uiteenvallen van de Sowjet Unie laaide het conflicht weer op. En het is nu niet alleen een conflict tussen Armenie en Azerbeidzjan maar ook Turkije heeft een rol door heel duidelijk de kant van Azerbeizjan. Ook Rusland heeft in het conflict een rol . Maar wil vooral rust. In Nagorno Karabach wonen vooral Armeniers. De regio hoort officieel bij Azerbeidzjan, maar wordt zelfstandig bestuurd, en dat bestuur wordt enorm gesteund door Armenië. De Armeniers die er wonen willen een verder onafhankelijk en zelfstandig Nagorno Karabach.

Een Azerbeidjaanse raket is neergekomen bij het stadje Ivanyan, in de enclave Nagorno-Karabach. Vakhram Bagdasaryan/photolure/tass

In feite ligt Nagorno Karabach in Azerbeidzjan en zou je kunnen zien als een min of meer zelfstandige enclave van Armenië. Wat een doorn in het oog is bij Azerbeizjan is dat de regio meer en meer Armeens is en  dat Armenië ook het Azerbeizjaans gebied tussen Armenië en Nagorno Karabach zichzelf hebben toegeëigend.

Over Nagorno Karabach 

NOS : De situatie in Nagorno Karabach [okt 2020 ]>>>

NRC : Azerbeidzjan claimt inname tweede stad Nagorno Karabach [nov 2020] >>>

NOS: Nu vrede in Nagorno Karabach ? [nov 2020] >>>

Reacties zijn gesloten.