Ocean Cleanup de rivier op

De Nederlander Bojan Slat is met zijn Ocean Cleanup niet alleen actief op de Pacific om plastic op te ruimen maar nu ook op een aantal grote rivieren en heeft het eerste product aangekondigd dat is gemaakt van plasticafval uit zee.

Schematische tekening van een Ocean Cleanup Interceptor in een rivier.

De Ocean Cleanup is het project van Bojan Slat waarmee al een tijdje door middel van een enorme drijvende installatie met vangarmen tussen Hawaï en Californië de plastic soep wordt aangepakt. Maar daar blijft het niet bij.

The Full Circle
Het team Ocean Cleanup gaat ieder jaar een stap verder. Onlangs heeft Boyan Slat aangekondigd nieuwe producten te gaan maken van het plastic dat uit de oceanen wordt gehengeld.

Op 24 -10-2020 kwam The Ocean Cleanup met het eerste product dat is gemaakt uit oceaan plastic. Plastic dat werd opgevist uit de Great Pacific Garbage Patch.  Een zonnebril . Meer info >>>

The Interceptor 01-04
Maar niet alleen de oceanen zijn nu de visgronden van de Ocean Cleanup. Ook op verschillende grote rivieren staan nu inmiddels installaties die plastic wegvangen. De hoeveelheid plastic die vanuit rivieren over de hele wereld in zee terecht komt is namelijk enorm.  Op de interactieve kaart van de Oceancleanup zie welke grote rivieren de grootste vervuilers zijn [ Oceancleanup rivers map >>]  Het systeem is technisch vrij eenvoudig: Een geleider op de rivier zorgt er voor dat plastic voor de Interceptor terecht komt, een lopende band vist vervolgens de troep uit de rivier en verdeeld het over bakken die regelmatig verwisseld moeten worden. De transportband op de Interceptor blijft aan de gang door de elektriciteit van de zonnepanelen op het dak.

Operational Interceptor™ in Klang River, Malaysia . Bron: The Ocean Cleanup

Met de interceptors moet voorkomen worden dat nog meer plastic wegdrijft richting de oceanen. Volgens onderzoeken komt 80% van de oceaanvervuilingen uit rivieren. Zeker 1000 vervuilde rivieren op aarde dragen hier aan bij. Het team van de Ocean Cleanup hoopt echter de komende jaren de 10 meest vervuilende rivieren te kunnen aanpakken. Twee prototypen van de Interceptor hebben afgelopen twee jaar succesvol gedraaid in Indonesie en Maleisie. Inmiddels is Interceptor 04 aan de gang in de Rio Ozama in de Dominicaanse Republiek.


Oceancleanup bronnen:
[] Meer over de Interceptors op de website van de Ocean Cleanup >>>
[] CNN over The Ocean Cleanup en een interview met Boyan Slat >>>
[] Oceancleanup rivers map >>

Reacties

Ocean Cleanup de rivier op — 1 reactie

  1. Pingback: The Ocean Cleanup Interceptor Trashfence | De Geobronnen