Olympische vlam naar Parijs

Nog iets meer dan 100 dagen voor de start van de Olympische zomerspelen van 2024. De Olympische vlam is ontstoken in Griekenland en nu op weg naar Parijs

De olympische vlam voor de Spelen van komende zomer in Parijs is ontstoken. Dat gebeurde traditioneel in het oude Olympia op de Peloponnesos in Griekenland, waar ooit – 776 voor Christus – de eerste Olympische Spelen werden gehouden.

Het aansteken en overdragen van de vlam is bij iedere spelen een hele ceremonie. Eerst wordt de vlam naar Athene gebracht via een estafette van 11 dagen door Griekenland [Relay Greece >>>] en wordt daar in het Panathinaiko stadion overgedragen aan de Franse organisatie. Dat is het stadion waar de eerste moderne Olympische spelen in 1896 van start gingen. En gaat dan over zee naar Frankrijk en vanaf Marseille nemen hardlopers de vlam mee door Frankrijk op weg naar Parijs . Meer over dat parcour door Frankrijk >>>

In 1987 was de Geobronnenman in het Griekse Olympia . Veel opgravingen op de Peloponnesos kon je nog gewoon opwandelen. Beheer en renovatie was nog niet zo lang aan de gang

De Olympische spelen in de oudheid
Olympia ligt in het noordwesten van het Griekse schiereiland Peloponnesos , vlakbij het stadje Pyrgos. Nu is dat een beetje uithoek van het schiereiland en behalve de renbaan en een omgevallen tempel is er niet meer zoveel van de oude glorie terug te vinden maar in de klassieke oudheid was dat echt anders. Olympia was namelijk de plek waar honderden jaren lang iedere 4 jaar sporters uit de verschillende delen van het toenmalige Griekenland naar toe kwamen om wedstrijden te doen ter ere van de God Zeus. En dus voor de Grieken uit de oudheid een belangrijke plek.

De Olympische vlam.
De vlam gaat vanaf Olympia via Athene naar Frankrijk. En dat is niet zonder reden. Athene speelt een belangrijke rol bij de moderne/hedendaagse spelen. Want na de hoogtijdagen van de antieke Griekse samenleving verdwenen de spelen. Tot eind 19e eeuw;  toen werden de eerste moderne Olympische spelen bedacht. De eerste spelen waren in 1896 in Athene. Het idee om ook echt (weer) het olympisch vuur een plek te geven kwam met de Olympische spelen van 1928 in Amsterdam in het Olympisch stadion [Website Sportgeschiedenis >>>>]. Tijdens de spelen van 1936 in Berlijn had de vlam een vaste plek. Die vlam is dus nu heel belangrijk om de link met de spelen uit de klassieke oudheid te bevestigen en te eren maar het is nog maar of die echt ook een rol speelde in de spelen uit de klassieke oudheid is nog maar de vraag….

Op 26 juli gaan de Olympische spelen van 2024 in Parijs van start.


Misvattingen uit de media die ik even recht zet.

nb 1de vlam komt niet van de Olympus :die ligt ergens in noord Griekenland bij Thessaloniki en heeft er niets mee te maken!

nb 2 De vlam gaat via Athene naar Parijs…. dat klopt. Maar de overdracht is in het stadion waar in 1896 de eerste moderne spelen werden gehouden en dus niet via het Parthenon!

En ten derde is die Olympische vlam geen eeuwenoude traditie of zelfs daterend uit de klassieke oudheid maar een Nederlands verzinsel uit 1928 ; )

Reacties zijn gesloten.