Op weg naar Europa gestrand een grieks eiland

De vluchtelingen route via de Griekse eilanden naar Europa is niet meer dagelijks in het nieuws maar de werkelijkheid is dat er nog steeds zo’n 12.000 mensen vast zitten op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos.

Op het Griekse eiland Samos is de hoeveelheid vluchtelingen in het kamp opgelopen naar ruim 4400 , het kamp was ooit ingericht voor 600.

En iedere dag komen er migranten bij die vanaf de Turkse kust de oversteek wagen want dat is in wezen vlakbij. Tentjes worden er en der rond het oorspronkelijke opvang kampement bijgeplaatst.

De jungle van Samos groeit maar er gaat amper iemand weer weg. Procedures gaan langzaam, heel langzaam. Er zijn mensen die te horen hebben gekregen dat hun asielinterview in 2021 zal zijn.

Ondertussen krijgen ook de “oorspronkelijke eiland bewoners” op Lesbos en Samos er meer dan genoeg van en komen nu in opstand.

Het NRC  over de kampen >>>

Op NOS over het kamp op Lesbos >>>

In 2019 kwamen er 75.000 migranten aan in Griekenland, een stijging van 47 procent ten opzichte van een jaar eerder. Velen van hun komen in opvangkampen op de Egïsche Eilanden terecht, met name op Lesbos. Daardoor verblijven er nu zo’n 41.000 mensen op de eilanden.

De Geobronnen over de vluchtelingen op Kos >>>

De UNHCR over de situatie op de Griekse eilanden >>>

Reacties zijn gesloten.