Opgravingen en Monumenten beschadigd op Kos

Nu een week na de zware aardbeving nabij het Griekse eiland Kos blijkt er nog meer schade dan men oorspronkelijk dacht. De eerste aandacht ging natuurlijk uit naar het meest getroffen gebied en de hotels met toeristen

Zo blijken ook verschillende monumenten  zoals de 19e eeuwse Ottomaanse Moskee en verschillende Byzantijnse gebouwen (12e -16e eeuw) en het 14e eeuwse fort  beschadigd.

Maar er is ook schade aan de Griekse oudheden, die in de afgelopen eeuw door archeologen zijn blootgelegd.  Niet heel veel toeristen zullen zich ervan bewust zijn maar Kos heeft een paar mooie oudheidkundige opgravingen.

Waarvan één zelfs in een parkje midden in Kos stad , een fraai theatertje aan de rand van de stad. En een paar kilometer de heuvels in, op een met cipressen beboste heuvel, ligt een prachtig Asklepeion. Dat was in de Griekse oudheid een heiligdom en Sanatorium met medicinale baden waarvanuit artsen hun werk deden. Vanaf deze plek , waarvan de oudste resten dateren uit de 4e eeuw voor christus, heb je overigens prachtig uitzicht over het eiland.

 

                              De Asklepeion, het medisch heiligdom in de heuvels op het eiland Kos.

 

Op het Vrijheidsplein (Platia Eleftherias) in Kos-Stad staat de Defterdar moskee (18e eeuw) die door de aardbeving beschadigd is

                                                                    De Moskee na de aardbeving


Meer over de schade aan monumenten en opgravingen >>>

De Geobronnen over de Aardbeving op Kos van 22/23 juli >>>


 

Reacties zijn gesloten.