De recente geschiedenis van Irak wordt getekend twee ingrijpende gebeurtenissen: op 2 augustus 1990 was er de Irakese invasie in Koeweit en op 19 maart 2003 de invasie van Irak door de Verenigde Staten samen met het Verenigd Koninkrijk waarwij Dictator Saddam Hussein werd verdreven. Alhoewel er nogal wat bevolkingsgroepen in Irak leven met tegengestelde belangen hielden die zich redelijk koest onder het Saddam regiem. Sindsdien is helaas de balans volledig kwijt
Het is een combinatie van twee gevechten. Een gevecht tussen al-Qaeda en de centrale regering van Irak en een gevecht tussen soennieten en sjiieten in het land. Al-Qaeda is soennitisch. De centrale regering, met aan het hoofd premier Nuri al-Maliki, is sjiietisch.
De groepering die echter op dit moment grote delen van Irak verovert, zet het hele Midden-Oosten op zijn kop. De strategische Iraakse steden Falluja en Ramadi worden sinds enkele dagen bezet door ISIS. Deze aan al-Qaeda gelieerde beweging probeert met zelfmoordacties en bomaanslagen een islamitisch kalifaat te stichten. Althans, dat is het einddoel. Eerst willen ze de regering van premier Nuri al-Maliki uitschakelen. Elke stad, elke legerbasis die ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië) verovert, maakt de extremisten sterker.
Ze rijden nu lachend rond in buitgemaakte Amerikaanse Hummers en ander wapentuig dat de VS aan de Iraakse strijdkrachten heeft geleverd. Ze dreigen belangrijke olievelden in te nemen. Nog even en ze hebben een vaste inkomstenbron door de verkoop van die olie. Twee keer raden waar ze dat geld voor zullen inzetten: wapens, wapens, bommen en wapens.
Dit zijn niet zomaar extremisten die bomaanslagen plegen. ISIS is een goed georganiseerde organisatie met een strategisch plan. Het is de eerste Jihad-groepering die daadwerkelijk land inneemt. De islamitische staat die ze in het Midden-Oosten willen stichten is niet zo maar een loos dreigement; ze maken er in Irak en in Syrië echt werk van.
De gevolgen van de opmars van ISIS in Irak zijn niet te overzien. Dat maakt de situatie nog gevaarlijker. Er zijn heel wat landen die de opmars kunnen aangrijpen om zich in de strijd te mengen. Sinds het vertrek van Amerikaanse soldaten was Irak al een puinhoop, nu is het een kruitvat dat het hele Midden-Oosten kan laten exploderen. [bron RTL]