Over het hek naar Europa

Vorige week zondag nog poogden honderden mannen de grens met Melilla in Noord-Afrika over te komen. Een paar dagen eerder verging een migrantenschip onderweg naar de Spaanse enclave. Het opvangcentrum puilt er uit.

media_l_2752908Negen mensen kwamen vrijdag voor de kust van Melilla om het leven tijdens een poging om de Spaanse enclave te bereiken; zondag poogden honderden de grenshekken over te komen. Afrikanen, maar ook steeds vaker Syriërs weten de korte landsgrens met Europa in Afrika te vinden. Het ‘doorgangscentrum’ aan de Spaanse kant zit overvol.

Het is een merkwaardige situatie in de twee plaatsen Melilla en Ceuta. Deze twee plaatsen in Noord Marokko zijn al heel lang Spaans bezit. Tegen de zin van Marokko, dat wel. Maar wel dus stukjes Spanje in Marokko.

Kom je als vluchteling in één van die twee terecht dan sta je in feite op Spaans grond gebied en dus in Europa en mag je niet zomaar teruggestuurd worden. Al sinds 2005 weten Afrikaanse vluchtelingen van deze route. En alhoewel de bewaking steeds strenger wordt en de hekken steeds  blijven vluchtelingen uit allerlei delen van Afrika maar komen om de oversteek te wagen. Zelfs via zee, waarbij bootjes worden ingezet vanuit elders in Marokko die dan langs de kust koers zetten naar de enclaves.

Lees verder in Trouw >>>

Eerdere berichten over de enclaves op de Geobronnen >>>>

NOS met videobeelden van eerdere pogingen van vluchtelingen om Melilla binnen te komen >>

Reacties zijn gesloten.