Power Hub op Doggersbank

Uit het NRC: In 2017 werd bekend dat Tennet samen met de Deense netbeheerder Energinet gaat nadenken over de ontwikkeling van een omvangrijk, duurzaam Europees elektriciteitssysteem op de Noordzee. Inmiddels zijn steeds meer partijen aangeschoven uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en België.

De gedachte is om een groot eiland aan te leggen op de Doggersbank, op de grens van de Britse, Nederlandse, Duitse en Deens economische zones.

Rondom dat eiland zouden, in het ondiepe water van de Doggersbank, duizenden windmolens moeten komen + mogelijkheden van opslag en slimme distributie . Kortom een grote NW Europese powerhub.

Dat heeft belangrijke technische en financiële voordelen omdat er geen dure, lange kabels naar het vaste land hoeven worden gelegd en er bij het transport nauwelijks stroom verloren gaat.

De Doggersbank is Geografisch gezien een enorm slimme plek. De rest van de Noordzee is diep en dus duur om te bouwen. Terwijl de Doggersbank een ondiepte is. Het is een overblijfsel uit een recente ijstijd. Tijdens die ijstijd was dit voor de voorlopers van de Rijn en de Maas de monding waar de rivieren uitkwamen in zee. Enorme hoeveelheden sediment werden hier naar toe getransporteerd en neergelegd . Dus al met al een stevige basis voor het bouwen van de North See Wind Power Hub.

Lees het volledige artikel in het NRC >>>>>

Reacties zijn gesloten.